Süryaniler Midyat'ta Kutsal Ruh (Rişeş) Bayramı'nı Coşkuyla Kutladı

Birbirlerine Su Atarak Bayramı Kutlayan Süryaniler
Midyat'ta yaşayan Süryaniler, Pantikost -Kutsal Ruh ya da Süryaniler arasında bilinen adıyla Rişeş bayramını 11 Haziran 2006 Pazar günü büyük bir çoşkuyla kutladı ve Midyat içerisinde oldukça renkli görüntüler oluştu.

Midyat’taki Süryaniler “Pantikosti” (Rişeş) Bayramı nedeniyle birbirlerine su dökerek günü kutladılar. Sabah ayininden sonra kiliseden çıkan halk kutsal ruhun müjdesini birbirlerine vermek için birbirlerine su serpip ıslattılar.

Hıristiyan inancında, Mesih İsa'nın ölümünün ardından dirilişinin 50’nci gününde öğrencilerine yani havarilerine verdiği kutsal ruh'a izafeten kutlanan bir bayram olan “Pantikosti-Rişeş”  bayramını, Midyat Mor Şarbel Kilisesinde yapılan ayinden sonra Süryani vatandaşlar sokakta birbirlerini ıslatarak kutladılar.

Rahip Saliba Er kilisedeki  ayinde ceviz yapraklarından yapılan buketleri sırayla suya bandırarak  şemmaslar ile kilisede hazır bulunan Süryani vatandaşlara su serpti.

Bayram Nedeniyle Gün Boyu Çok Güzel Görüntüler OluştuBayramın sevinciyle genci yaşlısı demeden yediden yetmişe tüm Süryani vatandaşlar doldurdukları su kovaları ve musluklarla birbirlerini ıslattılar. Sabahtan akşama kadar devam eden bayramda Süryaniler hem bayramı kutlayıp hem de doyasıya eğlendiler.

Rahip Saliba Er ayinden sonra yaptığı açıklamada: “Kutsal Ruhun havariler üzerine indiğine inanılan günü temsilen kilisede özel bir ayin düzenlendiklerini belirterek, Süryani vatandaşlar kutsal ruhun müjdesini birbirlerine vermek için sokak ve caddelerde birbirlerini ıslatıyorlar.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2006

Haber ve Fotoğraflar: Midyat Habur Gazetesi

Pencereyi Kapat