http://209.85.135.104/search?q=cache:ghNaC_5Y9qoJ:baskinoran.net/public/default.aspx 3Fid 3D2568+bask C4 B1n+oran+mardin+saliba&hl=tr&ct=clnk&cd=1&gl=tr
Mardin’de Deyr-ul Zafaran ziyareti
Diyarbakır ve Mardin Metropoliti: “Türkiye’de üniversitelerde Süryanice kürsüsü yok. Avrupa’daki, Amerika’daki üniversitelerde semitik diller okutuluyor. Oysa o dillerin menşei bu topraklar. Dilimizi öğrenmek için o üniversitelere gittiğimizde hem paramızı, hem prestijimizi götürüyoruz.”
Baskın Oran, Türkiye Süryanilerinin sorunlarını dinlemek üzere Diyarbakır ve Mardin Metropoliti’ni ziyaret etti.
Mardin, Tur Abdin’de bulunan görkemli Deyrül Zafaran Manastırı nı beraberindeki heyetle ziyaret eden Baskın Oran, Metropolit Filüksinos Saliba Özmen tarafından sıcak bir şekilde karşılandı: “Dualarımız sizinle. Bu ülkede ezberi bozulması gereken çok şey var. Bunu inşallah birlikte yapacağız,” dedi.
Metropolit Özmen, son 50-60 yıldır yaşanan olaylar ve göçler konusunda kendilerini ifade edemediklerini anlattı ve “Artık yeter deme vakti geldi, bu ülkede yapılacak çok şey var. Ezberlerin bozulması lazım,” dedi ve ekledi: “Çoğunluğu İstanbul’da yaşayan cemaat üyelerimize, size oy vermeleri için çağrıda bulunuyoruz.”
Metropolit’in dile getirdiği en önemli talep, üniversitelerde Süryanice kürsüsü kurulması. “Avrupa’daki, Amerika’daki üniversitelerde semitik diller okutuluyor. Oysa o dillerin menşei bu topraklar. Dilimizi öğrenmek için o üniversitelere gittiğimizde hem paramızı, hem prestijimizi götürüyoruz. Oysa bu diller bu topraklardan tekrar yayılmalı. İlahiyat fakültelerinden profesörler, öğretim üyeleri Süryanice öğrenmek için bize başvuruyorlar. Ama bu talebi karşılayamıyoruz.” Metropolit, kurulacak bir fakültenin Süryanicenin doğum yerinde öğretilmesinin yanı sıra, bölge ekonomisine ve tanıtımına da katkı sağlayacağını söyledi.
Baskın Oran ise, mevcut yasalara göre Süryanicenin müfredat olarak okutulabileceği okulların açılabileceğini hatırlattı ve “Siz tabandan, biz Meclis’ten baskı yaptığımız takdirde önümüzde hiçbir engel yoktur. Size bir ütopya gibi gelebilir ama bunu başarabiliriz,” dedi. Oran, Türkiye’de yaşayan tüm gençlerin eşit T.C. vatandaşları olarak kamu hayatına katılmalarının Türkiye’nin zenginleşmesi ve demokratikleşmesi için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.
Baskın Oran Deyrül Zafaran’dan ayrılırken, Metropolit Özmen bir sonraki ziyaretinde kendisini milletvekili olarak ağırlamaktan şeref duyacağını dile getirdi.
|