Türkiye'de yaşayan Süryani toplumunun 1915 olayları ile ilgili olarak o dönemki yaşamlarını anlatan "
1915 öncesi Osmanlı'da Süryani yaşamı" konulu bir resim sergisi düzenleniyor. Avrupa'da ki çeşitli arşivlerden toplanan fotoğraflarla düzenlenen sergi, 1915'in trajik olaylarının anısına 25 Nisan 1013 saat 19.00'de İHD Taksim'deki genel merkezinde açılıyor. Sergi 1 hafta boyunca açık kalacak ve gezilebilecek.
Serginin düzenlenmesine ön ayak olan bireylerden biri olan Şabo Boyacı, İnsan Hakları Derneği'nin böyle bir sergi açma fikri ile kendilerine başvurduğunu söyledi.
Anadolu'nun kadim halklarından biri olan Süryanilerin yüzyılın başında bu topraklarda kanlı trajediler yaşadığını söyleyen Boyacı, Süryanilerin yaşadıkları bu olaya Süryanice de Sayfo (Kılıç) adını verdiklerini söyledi.
'O kadar büyük korkular yaşadılar ki yaşadıkları talihsizlikleri bile dile getiremediler. Süryaniler bu sergi ile yaşadıkları felaketi kamuoyuna gösterme fırsatı bulacaklar'. Çoğunlukla 1915 döneminde Süryanilerin yoğunlukta yaşadığı yerlerden Süryanilere ait sosyal yaşamı gösteren fotoğrafları seçmeye özen gösterdiklerini söyleyen Boyacı, bu fotoğrafların yanı sıra kilise, okul ve Süryani aydınlarını gösteren fotoğrafları da eklediklerini belirtti.
Sergide her fotoğrafın altında o dönemki Süryani toplumu ile ilgili açıklayıcı bilgiler olacağını söyleyen Boyacı, şimdiye kadar Süryanilerin geri planda kalmayı tercih ettiğini ve sorunlarını gündeme getirmediğini ifade etti. Neden şimdi Sayfo konusunu gündeme getirdikleri konusunda sorduğumuz soruya bu konuyu gündeme getirmek için zamanın uygun olduğunu söyledi.
Süryani toplumunun acı travmalar yaşadığını ve bunları onlardan kolaylıkla dile getirebilmeyi beklenmemesini; bugün gelinen noktada yurtdışında yaşayan ve bu konuda çalışmalar yapan Süryani entellektüelleri sayesinde bu travmanın kısmen de olsa üstesinden gelmeye başladıklarını belirtti.
10 sene önce imkansızdı
Bugün Türkiye'de çoğunluğu İstanbul'da yaşayan yaklaşık 15 bin Süryani var ve çok sayıda Süryani 1990'larda yurtdışına göç etti. Diaspora'da yaşayan Süryaniler Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Ülkede yaşayan gelişmeleri daha net görebiliyorlar. Uzaklarda yaşıyor olsalar da kalpleri doğdukları anavatanlarına çok yakın. Bu gönül bağını sonladırmak hiç kolay değil. Atalarının yaşadığı trajediye saygı gösterilmesini istemelerinin yanı sıra bu ülkenin de iyi noktalara gelmesini arzu ettiklerini belirten Boyacı, böyle bir sergiyi 10 sene açamayacaklarını ifade etti. Boyacı, demokratik kültürün gelişmesinin yavaş olduğunu fakat gelinen noktanın saygı duyulacak bir şey olduğunu belirtti.
Kaynak: Hürriyet Daily News, Vercihan Ziflioğlu Fotoğraf: Sergide Yer Alan Fotoğraflardan
Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2013