
Türkiye’de okullarda müslüman olmayan öğrencilere dayatılan zorunlu din dersi uygulamalarının bir örneği Hıristiyan nüfusun çoğunlukta olduğu Midyat’ta yaşanıyor. Midyat’da 8. sınıfta okuyan Süryani öğrencilere zorunlu din dersi uygulaması dayatılıyor. 10. sınıfta okuyan öğrencilere ise tarih derslerinde Süryani ve Ermenilerin devlete ihanet ettikleri anlatılıyor.
Midyat’da 8. sınıflarda okuyan yaklaşık üç yüz Süryani öğrenci zorunlu olarak din dersine alınıyor. Derslere girmeyen öğrenciler “derse girmedi” diye yazılarak notları düşürülüyor. 10. sınıflarda okuyan öğrencilere ise Ermeni ve Süryanilerin kurtuluş savaşında devlete ihanet ettikleri anlatılıyor.
Bu durumun bir an önce sona erdirilmesini isteyen Diba Gabriel (48) “Çocuklarımız zorunlu din dersi dayatılarak asimile edilmek isteniyorlar. Derslere girmek istemediklerinde de notları düşürülüyor” şeklinde bilgi verdi.
10. sınıflarda okutulan tarih kitaplarında ise Ermeni ve Süryanilerin devlete ihanet ettiklerinin aktarıldığına dikkat çeken Gabriel, “Bu nefret söylemi tarih kitaplarından çıkarılsın. AKP inançlara, halklara hoşgörüden bahsediyor ama pratikte tam tersi yaşanıyor. AKP döneminde her şey daha da olumsuz oldu” dedi.
Bu durumun son bulmaması halinde Süryaniler olarak tepkilerini ifade edeceklerini aktaran Diba Gabriel, “Konuyu bir an önce meclise de taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
Derslere girmeyen öğrencilerin notları düşürülüyor
Şu anda Türkiye’nin genelinde Hıristiyanların zorunlu din dersi dayatması ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Diba Gabriel, Midyat’ta da 8. sınıfta okuyan öğrencilere yönelik zorunlu din dersi uygulaması dayatmasında bulunulduğunu söyledi. Gabriel, “Öğrenciler ‘derse girmedi’ olarak yazılıyor ve not ortalamaları düşürülüyor” diye kaydetti.
Meclise taşınacak
Şu anda Midyat’ta yaklaşık 300 Süryani çocuğun bu zorunlu din dersi uygulamasına maruz bırakıldığını hatırlatan Diba Gabriel, Midyat genelinde yaşanan uygulamaya ilişkin olarak Mehmetçik İlköğretim Okulu Aile Birliği Başkanı olarak okulların yetkilileri ile görüşmelerinde herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etti.
Diba Gabriel, devamında şunları aktardı: “Her çocuk için birer dilekçe yazdık ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdik ancak herhangi bir cevap alamadık. Okul yetkilileri bunun Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararı olduğunu ve yapabilecekleri bir şey olmadığını söyledi. Durumu BDP Milletvekili Gülser Yıldırım ile paylaştık. Meclise taşımayı düşünüyoruz.”
Gabriel, şu anda devam eden bu durum bir an önce düzeltilmezse Türkiye’deki diğer Süryanilerle birlikte tepkilerini çeşitli yollardan ifade edeceklerini de ekledi.
‘10. sınıflardaki tarih derslerinde nefret söylemi’
Diba Gabriel gayrimüslim öğrencilerin okullarda karşılaştıkları bir başka sorun daha dikkat çekerek, “İki yıldır 10. sınıflarda okutulan tarih derslerinde de öğrencilere Ermeni ve Süryanilerin bu devlete ihanet ettikleri anlatılıyor. Bu durum çocuklar arasında sorunlara yol açıyor. Okullarda okuyan Türk çocukları, Müslüman çocukları, hristiyan ve Süryani çocuklarına bu nedenle kin güdüyor ve çocuklar arasında çatışma ortamı yaratılıyor” şeklinde konuştu.
Tarihin çarpıtıldığını, yapılan katliamların tersi biçimde tarih kitaplarında okutulduğunu söyleyen Diba Gabriel, bu şekilde tarih anlatımlarının ders kitaplarından kaldırılmasını, Ermeni, Süryani ve hristiyanlara yönelik nefret söylemlerinin son bulmasını istedi.
‘AKP döneminde her şey daha da olumsuz hale geldi’
“Bizler bu toprakların yerli halkları ve inançlarıyız. Bize neden böyle davranılıyor?” diye soran Gabriel, şunları söyledi: “İktidar inançlara ve farklılıklara eşit mesafede olduğunu söylüyor ama pratikte geçmişten daha olumsuz bir durum yaşanıyor. Daha da geriye gittik. Hükümet söylemlerinde samimiyse bir an önce bu duruma son verilmelidir.”
Bugünlere kadar yaşanan tüm baskı ve zulümlere rağmen nasıl ki Süryani ve Hıristiyan halkların kendilerini var etmişlerse bundan böyle de var edeceklerini vurgulayan Diba Gabriel, bunu değiştirmeye AKP hükümetinin gücü yetmeyeceğini ifade etti.
Kaynak: ANF, Sedat Sur ; Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2014