HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Haber: Emre Ertani / AZINLIKLARIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKI ELİNDEN ALINDI

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (VGM), mevcut seçim yönetmeliğini yeni yönetmelik hazırlanana kadar askıya almasının üzerinden 14 ay geçmesine rağmen yeni seçim yönetmeliğinin hazırlanmaması tepki çekiyor. Konu hakkında konuşan Vakıflar Meclisi Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, “Seçim yönetmeliğinin bu kadar gecikmesini anlamak mümkün değil ve anlatılacak bir mazeret de bulunamaz” dedi.

Geçen yıl Ekim ayında VGM’den Agos’a verilen bilgide sürecin devam ettiği, yönetmeliğin hazırlanması için tüm vakıfların önerilerinin gelmesinin beklendiği öne sürülmüştü. Anadolu’daki vakıfların bazılarının önerilerini göndermediğini bahane eden VGM yetkilileri, yeni yönetmeliğin hazırlanması için iki ay kadar bir sürenin de yeterli olacağını kaydetmişti.

Bu gecikmeye mazeret bulunamaz

Vakıflar Meclisi Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, “Seçim yönetmeliğinin bu kadar gecikmiş olması, bir temsilci olarak beni hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi. Konuyu defalarca gündeme getirdiğinin altını çizen Vingas, “Sayın Genel Müdür ve Başbakan Yardımcısı’na konunun ivediliğiyle ilgili mektuplar yazdım. Geçen ay Bilgi Üniversitesi’ndeki konferansta da çok açık ifade ettim. Yönetmeliğin gecikmesinin sebebini anlamakta sıkıntı çekiyorum” diyerek şöyle devam etti: “Hiçbir sebep demokratik hakların ve özgürlüklerin üzerinde olamaz. 1940’tan bu yana yaşadığımız süreçte, vakıfların seçim sorunu sosyal dokumuza son derece büyük zararlar verdi. Seçim yönetmeliğinin bu kadar gecikmesini anlamak mümkün değil ve anlatılacak bir mazeret de bulunamaz.”

2013 yılının sonuna kadar her şeyin rayına oturacağı beklentisi içinde olduğunu söyleyen Vingas, “Hatta daha erken de bekliyordum. Zaten hukuki bir boşluk var, bizim seçme ve seçilme hakkımız elimizden alınmış. Bunun ikame edilmemesi, beni bir temsilci olarak son derece üzüyor, zor duruma sokuyor ve kendi görevi yapamadığımı hissediyorum. Temsil etme görevim zedelendi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Büyük bir boşluk doğdu

Andon Parizyanos

(Rum Vakıfları Derneği (RUMVADER) Başkanı)

VGM ile temaslarımız oldu fakat kesin bir şey söylemiyorlar. Tabii ki şu anda seçim yönetmeliğinin olmaması seçim yapmayan vakıflar için çıkar yol oldu. Vakıfların çoğu 2011’de seçimleri yeniledi, görev süresi dört yıl olduğu için 2015’e kadar zamanımız var fakat Rum vakıflarında 5-6 tanesi seçim yenilemedi. Şu mevcut durumda isteseler de yenilemek mümkün değil. Biz bir taslak hazırladık ve ilettik kendilerine, bu süre zarfında bunu dikkate alarak ya da almayarak bir yönetmelik hazırlanabilirdi.

Ben yönetmeliğin gecikmesini biraz da seçimlere bağlıyorum, seçim öncesi kimseyi üzmek istemiyor olabilirler. Mevcut yönetmeliğin de kaldırılmasıyla büyük bir boşluk doğdu. Görüştüğüm hukukçular, yeni yönetmelik yapılıncaya kadar mevcut yönetmeliğin yürürlükte olması gerektiğini belirttiler. Böyle bir yola gidilseydi çok sağlıklı olurdu.

Elimizi kolumuzu bağladılar

Tatyos Bebek

(Düşünce Platformu üyesi)

Yönetmeliğin ortadan kaldırılmasıyla seçimlerin yapılması engellenmiş oldu. Seçim yapması gereken vakıflarda seçim yapılamıyor, bu da seçim yapmak istemeyen bazı vakıfların işine geliyor. Toplumun kendi kendini idare etmesi engelleniyor. Devlette 2015’e bir hazırlık var, bundan dolayı bir adım atılmıyor olabilir. Hem Ermeni toplumunun patrik seçebilmesine de hâlâ izin verilmiyor. Öte yandan tüm bu süreçte cemaatler üzerine düşeni yaptı ve yönetmelik taslakları hazırlayıp VGM’ye iletti. Bu yaşananlar azınlıkları ciddiye almayan, önemsemeyen bir zihniyetin ürünü. Neden benim patriğimi, vakıf yöneticimi seçmem engelleniyor? Neden patrikhanenin tüzel kişilik sorunu için adım atılmıyor? Devletin bu tutumunu kınıyorum, artık çözüm yolunda atım atılmalı. Elimiz kolumuz bağlı, adım atamaz haldeyiz. Hem Ermeni, hem de Rum cemaatinde devletle paralel düşünen ve çözümü istemeyen insanlar var.

 
Kaynak: Agos, Emre Ertani ; Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım