HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ HAKKARİ'DE SURMA XANIM PARKI AÇILDI

Asuri Süryaniler için önemli bir tarihi karakter olan Surma Xanım’ın adının verildiği Hakkari’deki kadın parkı hizmete açıldı.

Asuriler için çok önemli bir yeri olan Hakkari’nin Qudsanis Köyü’ndeki Koçanıs Manastırı’nın patriği Mar Şimun Denha’nın kız kardeşi olan ve hayatını Asuri Nasturi Halkının mücadelesine adayan Surma Xanım’ın adının verildiği kadın parkı Mardin, Almanya ve Federal Kürdistan’dan gelen Asuri Nasturi’lerin de katılımıyla hizmete açıldı.

Hakkari Belediyesi tarafından 2013 yılında yapımına başlanan Sümbül Mahallesi Tekser Konutları mevkiinde, Hakkari’nin ilk kadın parkı olarak düzenlenen park törenle hizmete açıldı. 5 bin metrekarelik alana yapılan ve 357 bin TL'ye mal olan kadın ve Hakkari Süryanilerinden 'Surma Xanım’ın isminin verildiği parkta, 200 kişilik anfi, 2 adet şelale ve 35 çocuğun aynı anda oyun oynayabileceği bir alan ve spor aletleri bulunuyor.

Açılışa; BDP'nin Sürryani asıllı Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, BDP MYK üyesi Mihdi Perinçek, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, BDP Hakkari il Başkanı Mustafa Miraz Çallı, BDP'nin Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Februniye Akyol, BDP Hakkari Belediyesi Eş Başkan Adayı Dilek Hatipoğlu, BDP Yüksekova Belediyesi Eş Başkan Adayı Ruken Yetişkin, HDP PM üyesi Vadi Aydın, BDP ve HDP Hakkari il yöneticileri, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, STK Temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Parkın açılışını BDP Milletvekilleri ve belediye başkanları ve belediye eş başkan adayları birlikte yaptılar.

Açılışta Kürtçe konuşan Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, 5 yıldır Hakkari halkına hizmet vermeye çalıştıklarını, kentin ihtiyaçlarını ve eksikliklerini gidermek için çaba gösterdiklerini söyledi.

Bedirhanoğlu imkanları doğrultusunda şehrin eksiklerini gidermeye çalıştıklarını ancak bütün sorunları çözecek imkanları bulamadıklarını belirterek "Gönül isterdi ki buradan ayrılırken kentin bütün sorunlarını çözüp öyle ayrılsaydık ama imkanlar elvermediği için bütün sorunları çözemedik’’ dedi.

Daha önce kadınlara hizmete veren Binevş Kadın Merkezi ile Fekiyê Teyran Kültür ve Sanat Merkezi’ni açtıklarını belirten Bedirhanoğlu Surma Xanım Parkı’nı da bunlara ekledikleri için mutlu olduklarını söyledi. Parkın ismi konusunda valilikle sorunlar yaşadıklarını da belirten Bedirhanoğlu Xanım ismindeki ‘X’ harfi yüzünde ismin önce kabul edilmediğini ancak bu konuda ısrarcı olduklarını ve sonunda ismi kabul ettirdiklerini söyledi.

SÜRYANİLERLE OLAN KARDEŞLİĞİMİZ BU PARKLA DAHA DA PEKİŞTİ'

Süryani, Asuri ve Kürtlerin yıllarca bu topraklarda kardeşçe bir arada yaşadıklarını belirten Bedirhanoğlu, Ortadoğu’daki emperyalist güçlerin bu kardeşliği bozmak için büyük çabalar sarf ettiğini ve bunun sonucunda Asurilerin, Süryanilerin bu topraklardan ayrılmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Bedirhanoğlu, " Ayrı entrika ve oyunlar bugün de Kürtler için devam ediyor. Fakat yıllardır bu güçler Kürtlerin ve Asurilerin kardeşliğini bozamadı. Hiç bir güç de bu kardeşliği ortadan kaldıramaz. Açtığımız bu park kardeşliğimizi daha da pekiştirdi" diye konuştu.

KONUŞMASINI KÜRTÇE, SÜRYANİCE VE TÜRKÇE YAPTI

Surma Xanım Park AçılışıKonuşmasını Kürtçe, Süryanice ve Türkçe yapan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise, konuşmasının Türkçe kısmında, Hakkari'de böyle bir parkın açılmasının bütün dünya halklarının barış ve kardeşliğine vesile olacağını söyledi.

Dora,"Cölemerg'de böyle bir parkın açılışı Asuri, Süryani ve Keldani halklarının, Kürt halkıyla olan kardeşliğinin bir simgesidir. Bu parkın bütün halklarımız için barışa vesile olmasını temenni ediyorum. Biliyorsunuz binlerce senedir bu halklar birlikte yaşamış ve artık bu halkları fiziken de, ruhen de birbirinden ayırmak mümkün değildir. Bugün bu parkın açılışı da bunun bir işaretidir, bir göstergesidir. Evet tabi ki, tarihte acılar yaşanmıştır. Biz ancak tarihimizle, gerçeklerimizle yüzleştiğimizde özgürleşebileceğimize inanıyoruz. Bugün burada sayın Öcalan'ın da işaret ettiği gibi ulus devlet paradigmasından çıkarak, demokratik bir devlet paradigması, demokratik bir cumhuriyette bütün farklı inançların, farklı kültürlerin bir arada yaşaması, demokratik bir cumhuriyetin inşası için mücadele ediyoruz" dedi.

ASURİ VE SÜRYANİLERE KÖYLERİNİZE DÖNÜN ÇAĞRISI'

Konuşmasında Asuri ve Süryani halklarına seslenen Dora, dünyanın neresinde yaşıyorsanız topraklarınıza geri dönün çağrısında bulunarak konuşmasını şöyle sürdürdü:" Avrupa'da, ABD'de Irak'da, Süriyede, Lübnan'da, Diasporada yaşayanların da fazla bir mazeretinin kaldığını düşünmüyorum. İşte demokratik siyasetin önü açılmıştır. İşte bugün Asuri, Süryani halkı bugün siyasete yavaş yavaş da olsa ısınmaya başlamıştır. Bugün biz bunun için buradayız. Artık gelin köylerinize dönün ve ana vatanınıza sahip çıkın. Anavatanımızdaki bu güzelliği hep beraber paylaşalım ve Belediyelerimize sahip çıkalım. İşte bugün tarihte büyük bir rol oynamış Patrik Mor Şimun’un kız kardeşi olan Surma Xanım isminin bu parka verilmesi aslında tarihi bir dönemeçte olduğumuzun da bir göstergesidir. Bu konuda Hakkari Belediyesine teşekür ediyoruz. Yıllardır Ortadoğu’da kadınlarımız ihmal edilmiştir, dışlanmıştır, sosyal hayatın, politik hayatın dışında konumlandırılmışlardır. Bugün BDP kadın kotasını yüzde 50'ye çıkarmışlardır ve artık kadınlar genel başkanlık düzeyinde, bugün belediyelerimizde eş başkanlık sistemi getirilmiştir" dedi

Son olarak konuşan BDP'nin Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Februniye Akyol ise, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe konuşarak teşekkür etti.

Açılış programı Fekiye Teyran Kültür Merkezi’nin Koro ve Erbane grubunun müzik dinletisi ile devam etti. Programa katılan Milletvekilleri ve belediye başkan adayları davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Kaynak: yuksekovahaber.com sitesi,  Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım