HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Verichan Ziflioğlu / AP'YE FAİLİ MEÇHULLER RAPORU

Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) önümüzdeki Mayıs ayında Avrupa Parlamentosu’na Türkiye’de işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili kapsamlı bir rapor sunacak. Birliğin Türkiye masasına sunacağı raporda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 1987-1998 yılları arasında faili meçhul cinayetlere kurban giden Süryanilerle ilgili veriler yer alıyor. Raporu ESU’nun sözcüsü David Vergili hazırladı.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise Vergili’nin hazırladığı rapordan hareketle geçtiğimiz hafta TBMM’ye soru önergesi vererek, cinayetlerin aydınlatılması amacıyla Anayasa’nın 98., içtüzüğün 104. Ve 105. maddeleri gereğince konuyla ilgili meclis araştırması talebinde bulundu.

ESU, Türkiye’den Avrupa’ya göç eden Süryaniler tarafından 2004 yılında kuruldu. Avrupa’daki Süryanilerin önde gelen kurumlarından olan birlik sosyal, kültürel ve siyasal sorunlarla ilgileniyor. Ayrıca Süryanilerin talepleriyle ve sorunlarıyla ilgili hem Türkiye’de hemde Avrupa’da kamuoyu oluşturuyor.

Rakamlarla faili meçhuller

Raporla ilgili Aljazeera’ya e-amil üzerinden açıklamalarda bulunan Vergili, Dora’nın TBMM’ye verdiği soru önergesine atıfta bulunarak şunları söyledi:

”Konunun TBMM’nin gündemine gelmesi son derece önemli bir adım. Beklentimiz yıllar sonra olsa bile faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması. Devlet yetkilileri yaşanan ağır hak ihlâlleriyle ilgili detaylı bir çalışmaya gitmeli ve gerekirse bir komisyon oluşturmalı. Uluslararası anlaşmalar gereği failler yargı önüne çıkartılmalı ve ortaya çıkan mağduriyet giderilmeli.”

 

 
Kürt sorununun tırmanışa geçtiği 1990''lı yıllara vurgu yapan Vergili araştırmalarına dayanarak o yıllarda Türkiye’nin Güneydoğu illerinde 17 bin faili meçhul cinayet işlendiğini söyledi. Vergili’nin elde ettiği verilere göre 1987-2000 yılları arasında faili meçhul cinayetlere kurban giden Süryanilerin sayısıysa 60’ın üzerinde. Faili meçhul cinayetlerin yanı sıra kayıp olanlar da unutulmamalı diyen Vergili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaşanan tüm bu cinayetler karanlık güçler tarafından gerçekleştirildi. 90’lı yıllarda ağır bir şekilde kendini hissettiren çatışma ortamında Süryaniler tarafsız kaldılar. Kürt sorununun yaşandığı dönemde şekillenen karanlık ve paramiliter güçler hukuk dışı metodlarla sorunu daha da ağırlaştırdılar. Süryanilere karşı işlenen cinayetler bölge genelinde işlenen cinayetler, az olmalarına rağmen Süryanilere etkileri ağır ve görünür oldu. Göç hızlandı. Sir yandan da Süryani köyleri 'güvenlik' gerekçe gösterilerek boşaltıldı. Söz konusu köylerin sorunları ve mağduriyetleri devam ediyor.” 

Faili meçhul cinayetler deyince akla Kürt sorununun geldiğini hatırlatan Vergili konuyla bağlantılı olarak şunları söyledi:

”Yaşanan bu hak ihlâllerinin en büyük kurbanı Kürtler oldu. Bu hak ihlâlleri hâlâ devam etmede. Yargı ve mahkemelere taşınan dosya ve davaların çoğu ya sonuçsuz kalmakta ya da basit kararlarla sonuçlanmakta. Türkiye toplumu Süryanileri az tanımanın yanı sıra yaşadıkları sorunları bilmiyorlar. Bu biraz Süryanilerden de kaynaklanan bir durum çünkü biz Süryaniler sorunlarımızı yeni yeni gündeme getiriyoruz.” 

RAPORDAKİ İSİMLER

1987: Habib Ün (Midyat); Aho Erdinç (Arbo); Tumas Bhnam (Derik); Bahho Hure (Derik)

1998: Fehmi Yarar (Midyat)

1990: Yakup Görgün (Midyat); Gevriye Bulut (Anhel); Sami Bulut (Anhel); Yusuf Aykıl (Arnas); Edibe Aykıl (Arnas); Melike Kahraman (Midyat); Şemun Ünal (Bnebil); Bahhe Akgül(Bnebil); Yusuf Fürer (Bnebil); Celil Büyükbaş (Bnebil)

1991: Ishak Tahan (Midyat); Ferit Adil (Anhel); Mihayel Bayro (Idil)

1992: Simon Konutgan (İdil); Fikri Akbulut (Midyat); Yakup Yonatan (Kızıltepe); Cırcıs Yüksel (Keleth)

1993: Aydın Aydın (Anhel); İsa Koç (Anhel); Yusuf Özbakır (Anhel); Gevriye Durmaz 8Anhel); Gorgis Savcı (Hah); Georgis Baydar (İdil); Hamdi Şimşek (Şırnak-Baspin); Hanna Aydın (Hah)

1994: Yakup Mete (Midyat); Şükrü Tutuş (İdil); Aziz Çiftçi (Mardin); Eduard Tanrıverdi (Midyat)

1996: Yusuf Dildar (Hakkari); Garip Marbel Taner (Hakkari); Milad Ishak Yalda (,Hakkari); Viya Şoreş Iman (Hakkari); Imal Gevergis Hanna (Hakkari)

1997: Iskender Aras (Doğançay); Rehane Aras (Doğançay)

1998: Hanna Adikti (Bespin)

Kaynak: Al Jazeera, Güncelleme TARİHİ: 10 mart 2014 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım