HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ BAHE AMCAMIZI KAYBETTİK

Mardin'de 70 yıl önce annesinin Deyrul Zafaran Manastırı'na bıraktığı ve o günden beri manastırda yaşayan 'Bahe' diye adlandırılan 76 yaşındaki Cercis Kaptan, 30 Mart 2014 pazar sabahı vefat etti.

Mardin'de 70 yıldan beri Süryanilerin Deyrul Zafaran Manastırı'nda annesinin yolunu gözleyen, bu süre içinde manastırda bahçıvanlık yapan ve 'Bahe' diye çağırılan Cercis Kaptan, bir süre önce rahatsızlararak hastaneye kaldırılmıştı. Özel bir hastanede tedavi gören Kaptan, bu sabaha karşı kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

Bahe'nin vefatı Süryaniler başta olmak üzere Mardin'de büyük üzüntü yarattı. Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Bahe'nin Mardin'in sembolü olduğunu belirterek, ölümünden büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Mardin Kırklar Kilisesi başpapazı Gabriel Akyüz, 'Bahe'nin Süryani toplumunun sembolü olduğunu belirterek, "Annesi 6 yaşında iken kendisini Deyrulzafaran Manastırı'nda bırakıp gitti. Bugün yani 76 yaşına bastığı bugünlerde bile annesini bekliyordu" dedi.

Bahe'nin cenaze merasimi 2 Nisan 2014 Çarşamba günü Deyrulzafaran Manastırında yapılacak.

HAYATI BELGESEL OLMUŞTU

Mardinli yönetmen Haydar Demirbaş, geçen yıl Bahe'nin yaşamını anlatan 'Misafir' adlı belgesel film çekmişti. Yönetmen Haydar Demirtaş, annesinin Bahe'yi 6 yaşındayken 70 yıl önce ekonomik sıkıntılardan dolayı manastıra bıraktığını belirterek şunları anlatmıştı:

"Annesi iki kız kardeşi ile birlikte Suriye’ye gitmek zorunda kalıyor. Ve ona 'Bu manastırda bekle seni almaya geleceğim' dedikten sonra gidiyor. Belgesel, Bahe’nin o günden bugüne 70 yıl boyunca manastırda büyük bir özlem ve umutla annesini beklediği hayat hikayesini içeriyor. Belgesel filmimizi yaparken, Bahe üzerinden Süryani'lerin kültürünü, dilini, tarihini de anlattık. Bahe’nin çocukluktan bugüne manastıra emek verme sürecini anlattık."

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2014

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım