HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ HESANA KÖYÜNE DÖNÜŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Silopi ilçesine bağlı Hesana (Körseli) köyünde yaşayan Asurî yurttaşlar, 1993 yılında köylerinden zorla göç ettirildi. MS 400 yıllarından kalma Marmuşe, MS 1600 yıllarından kalma Martşmuni ve tarihi 1833 yılına dayanan Protestan kilisesi ile 1983 yılında yapılan Mart Meryem kiliselerinin bulunduğu köyde, sadece 1833 yılında yapılan kilise yıllar içerisinde ayakta kalabildi. Şimdi yeniden köylerine geri dönme kararı alan yurttaşlar, köylerinin zaman içerisinde harabeye döndüğünü görünce sevinçleri yarım kaldı.

Asuri yurttaşlardan Gurgis Kucum, yıllarca yaşadığı Belçika’dan ilk kez köyüne geri döndüğünü dile getirdi. Köylerinin neden boşatıldığını herkesin bildiğini söyleyen Kucum, “En son 20-25 aile vardı. 1987’li yıllarda ise köyümüzde 300’den fazla aile yaşıyordu. Köyümüz boşaltıldıktan sonra çoğumuz Belçika olmak üzere, Almanya, Fransa, İsveç ve Hollanda’ya göçtük. Orada da Hesana'lılar olarak bir kaç defa bir araya geldik ve başlatılan diyalog süreciyle birlikte köye dönüş kararı aldık” diye konuştu.

Daha gelecekler var

Fakat döndükleri köylerinde harabeye dönen ve kullanılamaz halde olan evlerinin onarılmasının mümkün olmadığını söyleyen Kucum, başlangıçta, dönen üç aile olarak ilk başta üç ailenin barınacağı evlerin temelini atacaklarını söyledi. Kucum, en kısa zamanda da 7-8 aile için daha uzun vadede ise yaklaşık 60 ailenin geleceği köyde bu ihtiyacı karşılayacak evler inşa edeceklerini söyledi.

Kucum, köylerinin çevredeki maden ocaklarından çıkarılan kömürün içme sularını kirletildiğini de söyledi. Kucum, “Köyümüzde yaşamak istiyoruz. Eskisi gibi köyümüzün suyunu ve bağ bahçemizi kullanmak istiyoruz” dedi. Kucum, “Biz burada tüm imkanlarımızı zorlayarak her şekilde köyümüze geri dönmek için çalışıyoruz. Buraya kim gelirse gelsin hepimiz kardeşiz” çağrısında da bulundu.

Yıllarca hasret çektik

Boşaltılmadan önce köyün muhtarı olan İliş Beğtaş ise diyalog süreciyle köye dönüş projesi kapsamında geri geldiklerini dile getirdi. Beğtaş, “Hep bu özlemle büyüdük. Köyümüze gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yeni evlerin temellerini atacağız. Sağlık ocağını onararak misafirhane yaptık. Köyümüzü eski haline dönüştüreceğiz” dedi.

Kaynak ve Fotoğraf: İDİLHABER, Welat Özer ; Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım