HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Burhan Ekinci Al Jazeera / ÖMRÜ GÖÇ İLE GEÇEN BİR SÜRYANİNİN HİKAYESİ

Süryani Cemal Zaki, Mardin’de doğdu, Kamışlı’da büyüdü, Musul’da evlendi. IŞİD işgaliyle Erbil’e sığındı. Artık yeniden doğduğu topraklara dönmek istiyor.

Cemal Karat Nassıf Zaki, Mardin Süryanilerinden. Daha çocukken ailesi Suriye’nin Kamışlı kentine gitti. 1969 yılında aile Irak’ın Musul kentine göç etti. Zaki 16 yaşındayken Samir Yakup Hassoş ile evlendi. Çiftin sekiz çocuğu oldu. Aile IŞİD’in Musul’u işgal etmesinin ardından Hıristiyanların çoğunlukta yaşadığı Hamdaniye (Karakuş) ilçesine sığındı. Ama IŞİD burayı da işgal edince Zaki, eşi, bir oğlu, bir kızı, gelini ve torunlarıyla Erbil kent merkezinde bulunan Ankawa’daki Mor Yusuf Kilisesi’ne sığındı.

Al Jazeera’ye konuşan Zaki, doğduğu yer olan Mardin’e gitmek istediğini söylüyor. Hayatı boyunca birçok kentte yaşadığını hatırlatan Zaki, bundan sonraki hayatının nasıl olacağının, nerede yaşayacağının belirsizliği içinde.

Tatil planları vardı ama...

Aile, IŞİD Musul’u işgal etmeden bir an önce pasaportlarını çıkarttı. Amaçları Türkiye’ye gidip tatil yapmaktı. Hatta planlarını bile yapmışlardı. Bir ay sonra İstanbul’da tatilde olacaklardı. "Ama olmadı. IŞİD geldi, kenti işgal etti. Biz de Hamdaniye’ye sığındık. Bir ay orada yaşadık. Ama IŞİD oraya da girince geçen hafta buraya kaçtık" diyorlar. 

Her bir çocuğu bir yerde

Çiftin sekiz çocuğu da evli. İkisi yanlarında, diğer çocukları ise Irak'ın Kürt bölgesindeki Zaho ve Akre kentleri ile Suriye ve Amerika’da yaşıyor. 

Şimdi kilisede belirsiz bir gelecek için bekliyorlar. Pasaportları yanlarında. Türkiye’ye gitmek istediklerini söylüyorlar. Ama hiç paraları olmadığı için kiliseden dışarı çıkamıyorlar.

Kaynak: Al Jazeera, Burhan Ekinci ; Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım