HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Gözde Kazaz / DÜNYA LİDERLERİNE ÇANAKKALE'YE GELMEYİN ÇAĞRISI

İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, İzmir Süryani Dostluk, Kültür ve Dayanışma Platformu, Nor Zartonk, www.suryaniler.com Kültür Platformu ve Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı bugün bir açıklama yayımlayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Soykırım’ın başlangıcı kabul edilen 24 Nisan’da dünya liderlerini Çanakkale’ye çağırmasına tepki gösterdi. 

'Seyfo' da unutulmadı

Ermeni Soykırımı’nın yanında Süryanilerin ve Rumların da soykırıma uğradığı vurgulanan açıklamada, Süryani katliamı ‘Seyfo’ da unutulmadı:

“Osmanlı Ermeni toplumunu tüm toplumsal dokusuyla yok etmek için planlı bir şekilde örgütlenen, gidişatı ve sonuçları takip edilip, hesap kitap yapılarak kayda geçirilen Ermeni Soykırımı sürecinde Süryaniler de kitleler halinde katliama uğradı.  Soykırım Ermeni ve Süryanilerin yanı sıra Osmanlı topraklarında yaşayan, başta Rumlar olmak üzere tüm Hristiyan halkların imhasıyla sonuçlandı.”

‘Torunlara ve kurbanlara saygısızlık”

 Açıklamada ‘Devasa boyutlardaki imhanın başlangıç tarihini zafer kutlamasına dönüştüren yöneticilerin Soykırım kurbanlarının anısını ve torunlarını aşağıladığını, ölülere hak ettikleri saygıyı göstermeyi reddettikleri” ifade edildi. 

İmzacı örgtüler, dünya liderlerine ‘soykırım kurbanlarının anısına saygısızlık etmeyeceğinizi’ ilan edin’ çağrısında bulundu.

“Soykırımı tanımayan devletlere vicdan diyoruz”

Basın açıklamasının ardından konuşan İHD Başkan yardımcısı Eren Keskin, Egemen Bağış, Deniz Baykal ve Süheyl Batum’un da katıldığı Doğu Perinçek-İsviçre davasını hatırlattı; “Bu davada da gördük ki ülke için kavga edenler Soykırımı gizlemek için yan yana geldiler. Hepsi aynı İttihatçı sisteminin parçaları” dedi.

Çoğu devletin Soykırımı tanımak konusundaki mesafeli tutumunu da eleştiren Keskin, 1915 Soykırımının hala birçok devlet tarafından açıkça dile getirilmediğini biliyoruz. Ama yine de biraz vicdan talep ediyoruz ve gerçekten acının olduğu Yerevan’a gidin diyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir Süryani Dostluk, Kültür ve Dayanışma Platformu adına konuşan Zeynep Tozduman ise Erdoğan’ın 24 Nisan 2014’te yaptığı taziyeden bugün geldiği noktayı eleştirerek, ‘Biz de İzmir coğrafyasında Ermeni, Pontus Rum ve Süryani soykırımlarının kabul edilmesi için çaba harcıyoruz, bu çabaya da devam edeceğiz” dedi. 

Kaynak ve Fotoğraf: AGOS, Gözde Kazaz  ; Güncelleme Tarihi: 5 Şubat 2015 

AÇIKLAMANIN TAM METNİ;

 

DÜNYA LİDERLERİNE ÇAĞRIMIZDIR:

SOYKIRIMIN 100. YILINDA 24 NİSAN GÜNÜ ÇANAKKALE’YE GELMEYİN, YEREVAN’A SOYKIRIM ANITI’NA GİDİN!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yıl 18 Mart tarihinde düzenlenen Çanakkale savunmasını anma etkinliklerini bu yıl, yani soykırımın 100. yılında 24 Nisan’da düzenleneceğini ilan etti ve dünya liderlerini Çanakkale’ye davet etti.

Türkiye’nin bir “zafer” olarak sunduğu, törenlerle kutladığı Çanakkale Savaşları gerçekte Osmanlı’nın yeni fetihler hayâliyle katılıp ağır bir yenilgiyle çıktığı bir paylaşım savaşının yaslı sayfalarından biridir. Uzak coğrafyaların çocuklarının, devlet politikaları uğruna birbirini öldürürken can verdiği, insanlığın acılarla dolu tarihinin bir parçasıdır.

24 Nisan ise dünyanın her yerinde Ermeni Soykırımı’nın başlangıcını simgeleyen tarihtir. Osmanlı Ermeni toplumunu, tüm toplumsal dokusu ve tarihsel mirasıyla birlikte yok etmek için planlı bir şekilde örgütlenen, gidişatı ve sonuçları takip edilip, hesap kitap yapılarak kayda geçirilen Ermeni Soykırımı sürecinde Süryani halkı da hedef alındı. “Seyfo” olarak anılan Süryani Soykırımı’nda Süryaniler kitleler halinde katliama uğradı. Soykırım Ermeni ve Süryanilerin yanı sıra Osmanlı topraklarında yaşayan, başta 19. yüzyılın sonunda bu coğrafyanın en kalabalık Hıristiyan nüfusunu oluşturan Rumlar olmak üzere bütün Hıristiyan halkların imhasıyla sonuçlandı. 

Böylesine geri dönüşsüz, hiçbir zaman gerçek anlamda telafi edilemeyecek olan devasa boyutlardaki bir imhanın simgesel başlangıç tarihini, devlet töreniyle kurmaca bir “zafer” kutlamasına dönüştürmeyi hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti yöneticileri, soykırım kurbanlarının anısını ve onların torunlarını aşağılıyor, ölülere hak ettikleri saygıyı göstermeyi reddediyor. Bununla da kalmıyor, Türkiye’nin insan hakları savunucularının, ırkçılık ve inkâr karşıtlarının soykırımı anma girişimlerini gölgelemeyi, görünmez kılmayı hedefliyor.

24 Nisan 1915’in 100. yıldönümüne yaklaştığımız bugünlerde soykırımın inkârına karşı mücadele veren bir grup kuruluş ve çevre olarak cumhurbaşkanının bu çağrısını protesto ediyor ve dünya liderlerini 24 Nisan’da Çanakkale’ye gelmek yerine, Yerevan’a, Soykırım Anıtı’nı ziyaret etmeye çağırıyor ve diyoruz ki:

Soykırım suçlusu İttihatçılardan kurucu kadrolar devşiren, daha kurulur kurulmaz çıkardığı yasalarla, yeniden yazdığı tarihle, sistematik bir şekilde yürüttüğü resmi ve gayrı resmi politikalarla inkârı kurumsallaştıran, böylece soykırımın sorumluluğunu bugün de taşımakta olan Türkiye Cumhuriyeti’nin yöneticilerinin davetini kabul etmeyin.  24 Nisan’da Çanakkale’ye gelmeyeceğinizi, soykırım kurbanlarının anısına saygısızlık etmeyeceğinizi, torunlarının yüz yıldır tuttuğu yası çiğneyip geçmeyeceğinizi ilan edin.

(Alfabetik sırayla)

İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon

İzmir Süryani Dostluk, Kültür ve Dayanışma Platformu

Nor Zartonk

www.suryaniler.com Kültür Platformu

Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı 

AÇIKLAMANIN İNGİLİZCESİ;

CALL TO WORLD LEADERS: ON APRIL 24 OF THE 100th YEAR OF THE GENOCIDE, GO TO YEREVAN, NOT GALLIPOLI

President Erdoğan has announced that this year, the annual commemorations of the Battle of Gallipoli, held annually on March 18, will instead take place on April 24 —the day that marks the 100th year of the Armenian Genocide. The President has invited world leaders to the said commemorations in Gallipoli. Touted as a “victory” and ceremonially celebrated by Turkey, the Battle of Gallipoli is in actual fact one of the many mournful pages of a war of domination into which the Ottoman Empire entered with dreams of conquest and out of which it emerged in heavy defeat.

The Battle is part of a painful history, of children from far-flung lands killing each other in the name of state policy. April 24, on the other hand, is the date that universally signifies the beginning of the Armenian Genocide, which was planned, organized, overseen in terms of its proceeding and results, and meticulously recorded so as to destroy Ottoman Armenians with all their social fabric and historical heritage.

The Assyrian people too were a target of genocide, and massacred en masse in the Assyrian Genocide known as “Seyfo.” The genocide ultimately resulted in the destruction of all Christian peoples on Ottoman territory, including Armenians and Assyrians—as well as Greeks, who constituted the largest Christian population in the region in the beginning of the nineteenth century. By turning the symbolic starting point of such a massive, irremediable, and irredeemable destruction into official commemorations of a fictive “victory,” the government of the Republic of Turkey not only scorns the memory of the victims of the genocide and their descendants, but also intends to cast a shadow on and make invisible the efforts at commemorating the genocide by human rights defenders and activists against racism and denial in Turkey.

As organizations and solidarity groups against genocide denial, we protest the President’s invitation in the days leading to the 100th anniversary of April 24, 1915. We call on world leaders to visit the Genocide Memorial in Yerevan instead of coming to Gallipoli. We hereby entreat: Do not accept the invitation of the government of the Republic of Turkey, which to this day has carried the responsibility for the genocide by recruiting perpetrators from among the CUP to form the founding establishment, and by institutionalizing denial from the onset through legislation, history writing, and systematic official or unofficial policies. Do announce, to the world entire, that you will not desecrate the memory of the victims of genocide and trample upon their descendants’ century-long mourning by coming to Gallipoli on April 24.

Signatories (Alphabetically): Human Rights Association,

Committee Against Racism and Discrimination

Izmir Assyrian Platform for Culture and Solidarity

Nor Zartonk

www.suryaniler.com Cultural Platform

Zan Foundation for Social, Political, and Economic Research  

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım