Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ IŞİD SURİYE'DE SÜRYANİ KÖYLERİNE SALDIRIYOR

Suriye Hasake'deki Habur nehri kıyısındaki Süryani hıristiyan köyleri IŞİD saldırısı altında. Pazartesi sabahı başlayan saldırılarda en az 90 kişinin IŞİD tarafından kaçırıldığı ve 4 sivilin öldürüldüğü yönünde haberler var.

1933 Simele katliamı döneminde, Irak’tan Suriye’ye göç ederek Haseke bölgesine yerleşen Süryani/ Asuri halkının birçok köyü IŞİD tarafından işgal edildi. IŞİD, 23 Şubat saat 05.00 sularında tekrar barbarca Habur Nehri kıyısındaki Süryani / Asuri köylerine saldırıya geçerek Tıl Hirmiz, Tıl Shamiram, Qabre Shamiye ve Tıl Khebish köylerini işgal etti ve kadın, çocuk, genç, yaşlı çok sayıda sivili rehin aldı. Bu saldırılarda 4 Süryani yaşamını yitirirken 2 kilise de yakıldı. 

 Binlerce sivil bölgeden kaçarak Kamışlı'ya gitmeye çalışıyor. Til Hirmiz, Til Shamiram, Qabre Shamiye ve Til Khebish köyleri ağır saldırı altında. Yerel kaynaklar Til Hirmiz'de Suriye'nin en eski kiliselerinden biri olan Mar Bisho kilisesinin de yakıldığını bildiriyor. Habur bölgesindeki halkın büyük kısmı Irak'taki 1933 Simele katliamından kaçarak bu bölgeye yerleşenlerden oluşuyor. Suriye resmi haber ajansı SANA, IŞİD'in yaptığı bu saldırının silah ve eleman geçişini kolaylaştırmak için Türkiye sınırına koridor açmak amacıyla düzenlendiğini iddia etti. Newsweek Dergisi de Süryani rehinelerin YPG'nin elindeki IŞİD rehineleriyle takas yapılacağını iddia etti.

ADFA İsveç'ten Ashur Minas ile Habur'dan, Asur insan hakları ağı koordinatörü ve gazeteci Aryo Adwar arasında gerçekleştirilen röportaj sonucu son gelişmeleri aşağıda bulabilirsiniz. *IŞİD, Suriye, Habur Nehri güneyindeki Asuri/Süryani köylerini ele geçirdi. 2 kilise yakıldı, 70 ila 100 kadın ve çocuk kaçırıldı ve rehin alındı.*

Khabour Kenarında Saldırıya Uğrayan ve Yakılan Süryani KöyleriHabur Nehri'nin güney kıyısında 10 Asuri/Süryani köyü bulunuyor. Bunlar, Kürt silahlı gücü YPG'nin bulunduğu Tel Tamer'a kadar sırasıyla Tel Hourmiz (Tkhuma), bir sonraki Tel Tal (Tal), Qabr Shamiye (Dizen Khteta), Tel Baloa (Dizen Aleta), Tel Kharita (Gesa), Tel Nehada (Birej), Tel Goran (Jilu Khteta), Abu Tina (Jilu Aleta), Tel Talaa (Sar), ve sonuncusu Tel Shamiram (Mar B’isho).

Tüm bu köyler boşaltıldı. Köylerinden çıkmak zorunda kalan Asuri/Süryaniler yakınlarına sığınmak üzere Haseke ve Kamışlı şehirlerine doğru hareket ettiler. Tahmini 400 ailenin Haseke'ye ve diğer 100 ailenin de Kamışlı'ya sığındıkları belirtiliyor. Toplamda yaklaşık 3000 kişi yerinden edildi. Qabr Shamiye(Asurice/Süryanice'de Dizen Khteta)'da bir kilise yakıldı. Çoğunlukla Tel Shamiram köyünden olmak üzere toplamda 70 ila 100 kadın ve çocuk IŞİD tarafından rehin alındı. Habur Nehri'nin kuzeyinde bulunan 20 Asuri/Süryani köyü sakinleri henüz köylerini terk etmiş değiller; bununla birlikte bugünkü kaos sırasında kafasından vurulan 19 yaşındaki, Tel Baz köyünden Milad Bazi'nin öldüğü haberi teyit edildi. - 23 Şubat, Suriye saatiyle sabah 05.00 civarı. - *Köylerin Asurice/Süryanice isimleri parantez içinde belirtilmektedir.

Ashur Minas- A Demand For Action

Kaynak:suryaniler.com, Güncelleme tarihi: 24 Şubat 2015 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım