mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ MİDYAT'TA IŞİD SALDIRILARI PROTESTO EDİLDİ

Midyat'ta yaşayan Süryaniler, düzenledikleri yürüyüşle Süryani köylerine yönelik IŞİD saldırılarını protesto etti. Seyfo Komitesi Üyesi Tuma Çelik, Süryani halkına direnişe sahip çıkma çağrısında bulunarak, "Türkiye'nin Rojava üzerinde uyguladığı ambargo derhal kaldırılarak, insani yardım koridorunun açılmasını istiyoruz" dedi. Mardin'in Midyat ilçesinde yaşayan Süryani yurttaşların ortak çatısı olan Seyfo Komitesi'nin öncülüğünde IŞİD çetelerinin Rojava'nın Haseke kentine bağlı Habur ve Til Temir köylerinde Süryani yurttaşlara yönelik saldırıları yürüyüşle protesto edildi. HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Cizirê Kantonu Ekonomi Konseyi Başkanı Siham KuryoSüryani Dernekleri FederasyonuTURABDİN-DER, İdil Süryani Kadim Vakfı, SURKADİMBetnahrin Süryani Halk Meclisi ile DBP ve HDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce yurttaş, Mor Şmuni Kilisesi önünde bir araya geldi. 

Yurttaşlar, ellerinde "Yaşasın Halkların kardeşliği", "Hepimiz Haburuz", "Bijî berxwedana Haburê" yazılı dövizlerin yanı sıra IŞİD çetelerine karşı verilen direnişte yaşamını yitiren Süryani MFS savaşçılarının posterleri ve Asurî-Süryanileri halklarını temsil eden bayraklar taşıdı. Daha sonra yurttaşlar Mor Şmuni Klisesi önünden Barış ve Kardeşlik Parkı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Bijî biratiya gelan", "Şehid namirin", "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî berxwedana Suttoro", "Bijî berxwedana YPG/YPJ" ve çeşitli Süryanice sloganlar atıldı.

Yürüyüşün ardından Cizirê Kantonu Ekonomi Konseyi Başkanı Siham Kuryo, Rojava'da bütün halkların ortaklaşarak demokratik bir yönetim kurduklarını ancak bunu hazmedemeyen IŞİD gibi gerici zihniyetlerin kaos ortamı yaratmak istediğini bunun da halkların direnişiyle boşa çıkarılacağını ifade etti. Ardından söz alan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, yaşanan saldırılarda Birleşmiş Milletler (BM) ve emperyalist devlerin sorumluluğunun olduğunu kaydederek, BM'nin derhal müdahale etme çağrısında bulundu. Dora, Kobanê'de büyük yenilgi alan DAİŞ çetelerinin bunun acısını çıkarmak için Süryani halkına saldırdığını belirterek, "DAİŞ'in ve arkasındaki güçler amaçlarına ulaşamayacak" diyerek, saldırıları kınadı. 

Kaynak: Özgür Gündem, Güncelleme Tarihi: 9 Mart 2015

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım