mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SAHİBİNDEN SATILIK KİLİSELER MECLİS GÜNDEMİNDE

Geçtiğimiz günlerde Mardin'de Süryani Kilisesi’nin, Bursa Mudanya’da ise Rum kilisesinin, tapu sahipleri tarafından satışa çıkartılması Meclis gündemine taşındı. HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Kültür ve Turizm Bakanlı Ömer Çelik’in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde ‘tedbir alacak mısınız’ diye sordu.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik’in yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi. 

Her iki kilisenin satışta olduğuna dikkat çekilen önergede şu soruları soruldu,

“1. Söz konusu kiliselerin basına yansıdığı üzere internet üzerinden satışa çıkarıldığına ilişkin bilginiz var mıdır? Var ise bu ve benzer vakıalara ilişkin karşı ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

2. Adı geçen iki kilisenin tapularının şahıslara geçtiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa nasıl ve hangi şartlarda bu kiliselerin tapuları söz konusu şahıslara geçmiştir?

3. Bakanlığınızın tarihi varlıkları korumak, geliştirmek, yaşatmak ve bir sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlamak gibi görevleri olmasına karşın bakanlığınızın bu tarihi yapıların korunması noktasında sergilediği ihmalkar tutumun gerekçesi nedir?

4. Hıristiyanlığın kutsal ibadet yerleri olan kiliselerin şahıslarca satışa çıkarılması girişimlerinin Hıristiyan yurttaşlarımızı rencide eden bir durum olduğundan hareketle, Hıristiyan yurttaşlarımızın karşı karşıya bırakıldığı bu ve benzer muhteviyattaki sorunlara ilişkin Bakanlığınızın ne gibi planlamaları vardır? Başkaca ne gibi planlama ve uygulamalarınız olacaktır?

5. Söz konusu kiliselerde olduğu gibi, farklı sebeplerden dolayı Süryani, Ermeni ve Rumlar’a ait olan ve tapusu Hazine veya şahıslar adına geçmiş yüzlerce kilise veya tarihi yapıları tekrar esas sahiplerine iade etmeyi düşünüyor musunuz?

Mardin'deki satılık kilisede inceleme

Mardin Artuklu’da, tapu sahibi tarafından satılığa çıkartılan Süryani Mor Yuhanna Kilisesi’nde inceleme yapıldı.

Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre, kilisenin satılığa çıkartılmasıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı inceleme başlattı. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü Koruma Kurulu'ndan bir heyet Mardin’e gelerek Mor Yuhanna Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.

Diyarbakır Anıtları Koruma Kurulu’ndan sanat tarihçisi Ahmet Demir, mimar Yılmaz Akgün, müze araştırma görevlisi Mehmet Deniz’den oluşan heyet, inceleme yapmak üzere Mardin’e geldi. Heyeti, inceleme sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. Kiliseyi fotoğraflarını çeken heyet, raporlarını kurula sunacaklarını söyledi.

Kaynak: AGOS , Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2015 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım