HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
İlker Akgüngör - Gazetevatan / YENİ HAYAT UMUDU EGE'YE GÖMÜLDÜ

Irak Ninova’da yaşarken IŞİD’den kaçan iki Süryani aile, Türkiye’den Kos’a giderken Ege Denizi’nde botları alabora oldu... Yarım mil kala denize düşen Marooki ailesinin tümü hayatını kaybetti. Yedi kişiyi ise Yunan Sahil Güvenlik askerleri kurtardı.

Türkiye ve Yunanistan sahilleri her gün hayatını kaybeden insanlara tanıklık ediyor. Marooki ve Hanna ailelerinin de hayalleri ve umut yolculuğu Ege’ye gömüldü.

Steven Marzeena Marooki, hamile karısı Slfanah ve oğulları Mark ile Musul yakınındaki Asuri halkının kutsal toprakları olan Ninova’nın çoğunlukla Hristiyanlar’ın yaşadığı yaklaşık 50 bin nüfuslu Karakuş kentinde fırıncılık yaparak yaşıyordu. IŞİD saldırısı sonrasında evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Marooki’ler ve ablasının gelin gittiği Hanna ailesi mecburen Erbil’e kaçtı.

Tacirlere 14 bin dolar

Erbil’de Süryani Cemaati’nin yardımlarıyla bir süre ayakta kalan aileler bir mülteci kampına yerleşti. Steven’in hamile olan eşi Slfanah Sami kampta ailenin yeni üyesi kızları Enjy’i doğurdu. Ancak kamp şartları ve azalan gıda yardımı nedeniyle aile çok zor şartlar altında hayatını sürdürüyordu. Biri bebek iki cocuğun bulunduğu aile, günde 1 şişe süt ve bir kase pirinçle yaşamını sürdürmeye çalıştı. Baba Steven çalışacak iş de bulamayınca yeni bir hayat için kararını verdi. Erbil’de kendilerini Yunanistan’a geçirecek, ‘gangster tipli’ Suriyeli bazı adamlarla tanıştı. İnsan tacirleri yaklaşık 14 bin dolara tüm aileyi Yunanistan’ın Kos Adası’na geçireceğini söyledi. Ellerindeki tüm parayı kaçakçılara verdiler.

Kos’a yarım mil kala...

Batan Botta Bulunan Süryani AileSteven Marooki ablası ve çocuklarını da yanına alarak Erbil’den Türkiye’ye geçti. Tek umutları bir an önce Avrupa’daki akrabalarının yanına gidebilmekti. Bunun için bir çok mültecinin denize açıldığı Bodrum’a geldiler. 17 Kasım Salı gecesi anlaştıkları insan tacirlerinin verdiği son derece yıpranmış bir sürat botuyla Ege’ye açılan 18 kişinin umut yolculuğu Kos’a yarım mil kala alabora olunca sona erdi. Kazada bottakilerden 4 çocuk, 4 kadın ve bir erkek hayatını kaybetti. Bir çocuk kayboldu. 7 kişi ise Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Baba Steven Marzeena Marooki (31), eşi Slfanah Sami (26) oğlu Mark (7), ablası Samah (32) ile yeğenleri Haneen Salim Hanna (13) ve 7 yaşındaki Marvin Salim Hanna’nın cesetleri bulundu. Steven’ın 3 yaşındaki kızı Enjy’nin cesedine ulaşılamadı. Aileyi Kos’a geçireceğini vaat eden Suriyeli kaçakçı Yunan Polisi’nce tutuklandı.

Hristiyanlar terk ediyor

VATAN’ın konuştuğu insan hakları aktivisti Süryani avukat Erkan Metin, “Özellikle Hristiyanlar büyük bir göç altında ve bölgede gelecek görmüyorlar. Biz dağınık bir halkız. Herkesin Avrupa ve Amerika’da yakınları var. İnsanlarımız Türkiye’yi bir ara istasyon olarak görüyor. Kaçan herkes Avrupa’da yaşayan yaklaşık 500 bin Süryani’nin yanına gitmeye çalışıyor. Sahte pasaportla uçağa binmeye çalışanlar yakalandığı için deniz yoluyla kaçıyorlar. İnsan tacirleri ise resmen katliam yapıyor. Her gün yeni Aylan bebekler ölüyor” dedi.

Montan kurtaramadı

Ege’de göçmen nöbeti tutan Arjantinli cankurtaran Nicholas Migueiz Montan’ın da kurtarmaya çalıştığı Marooki Ailesi’nin tamamı Ege’de hayatını kaybetti.

Kaynak: GazeteVatan - İlker Akgüngör ; Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2015  

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım