Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Vercihan Ziflioğlu - Yeni yüzyil / HOŞGÖRÜ KENTİNDE NOEL KARŞITI AFİŞ!

Mardin’in tüm sokaklarına asılan ve “Müslümanları katleden Haçlı zihniyetinin kutsalı olan Noel’i kutlamayacağız” yazan afişler, kentteki Süryanileri tedirgin etti. Afişte adı bulunan Gülistan Derneği yetkilileri “Bilgimiz yok, bize ait değil” dedi

Gülistan Eğitim ve Dayanışma Derneği adına MARDİN’in Midyat İlçesi’ne, ardından da tüm Mardin sokaklarına asılan Noel afişi, başta Süryaniler olmak üzere bölgede yaşayan Hıristiyanları tedirgin etti.

Şok etkisi yarattı’ 

Afişte, “Müslümanları katleden Haçlı zihniyetinin kutsalı olan Noel’i kutlamayacağız. Ey iman edenler, Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar ancak birbirlerinin dostlarıdır. İçinizden kim onları dost edinirse o da onlardandır. Halkımıza Noel Baba adıyla tanıtılan ve hakkında asılsız hikayeler uydurulan kişi Saint Nicolas adında Hıristiyan bir papazdır” ifadelerine yer verildiği dikkat çekti. Mardin Belediye Başkanlığı, afişlerin toplatılıp toplatılmayacağı ve nasıl izin verildiği konusundaki soruları yanıtsız bırakırken, belediye basın danışmanlığı, konuyla ilgili sadece Mardin Emniyeti tarafından suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Mardin’de yaşanan gelişmeleri Yeni Yüzyıl’a değerlendiren Süryani toplumunun önde gelen isimlerinden Rudi Sümer, “Bölgenin son derece zor bir süreçten geçtiği böylesine hassas bir dönemde, böyle bir çağrının yapılması burada yaşayan Hıristiyanlar’da şok etkisi yarattı” dedi. Afişin üzerinde Kuran-ı Kerim’den ayetlere, ayrıca hadislere de yer verildiğine dikkat çeken Sümer, “Noel arifesinde bu çağrı tedirginliğimizi artırdı. Midyat için ‘diller ve dinler kenti’ deniyor. Bu kentte yüzyıllar boyu kültürler iç içe yaşadı. Yaşananları algılamak çok güç ve üzücü” diye konuştu. 

Düşmanlığa sürüklüyor’ 

David Vergili de yaşananları büyük bir üzüntüyle takip ettiklerini söyledi. Vergili, “Toplumu bir arada tutan değerler giderek ortadan kaybolmakta ve onarılması güç bir sürece doğru ilerlemekte. Bu afişin özellikle Süryanilerin yoğunlukta yaşadığı Midyat’a asılması bir tesadüf değil. Üzerindeki ifadeler insanları kin ve düşmanlığa sürükler. Beklentimiz bu ve benzeri hareketleri kınaması” dedi. “Biz kimseye zorla Noel’i kutlayın demiyoruz” diyen Sabo Boyacı ise “Bu afişlerin böylesine hassas bir dönemde asılmış olması çok manidar” diye konuştu. Noel ile yılbaşının Türkiye’deki kimi kesimlerce hâlâ algılanamadığını söyleyen Boyacı, “Noel, 24 Aralık’ta kutlanır. Mesih İsa’nın doğuşunu simgeler. 31 Aralık’ta kutlanansa yılbaşıdır” diye konuştu. 

Bizimle ilgisi yok’ 

Gülistan Derneği’nin Midyat Şubesi’ne kapalı olduğu için ulaşılamazken, derneğin Kastamonu merkezinden ise “Bu kesinlikle bizimle bağlantılı değildir. Afişin bizimle bağlantısı kurulamaz” açıklaması yapıldı.

BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYIZ

SÜRYANI Dernekleri Federasyonu, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Federasyon Başkanı Evgil Türker’in Yeni Yüzyıl’a gönderdiği metinde şu ifadelere yer veriliyor: “Gülistan Derneği adlı kurum, Hıristiyanların İsa Mesih’in doğuş bayramı Noel’i küçümseyen, hakaret eden afiş bastırarak Midyat’ın muhtelif yerlerinde astı. Bu yerlerden birisi de Midyat Aziz Önen Lisesi’dir. Lisedeki Süryani öğrenciler, afişi alıp bize getirdi. Afişi gördüğümüzde ve üzerindeki yazıları ve hakaretleri hatta tehditleri gördüğümüzde şoke olduk, yasal girişimler başlattık. Bu olayı hem Midyat Kaymakamlığı’na hem Emniyet’e hem de ilçe dernekler bürosuna bildirdik. Edindiğimiz bilgiye göre, bu dernek ve başkanı hakkında emniyet soruşturma açmış. Bu işin peşini bırakmayacağız.”

Kaynak: Yeni Yüzyil Vercihan Ziflioğlu; Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2015 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım