HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ DİYARBAKIR'IN SON ERMENİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Diyarbakır’da doğup yaşayan son Ermeni olarak bilinen 86 yaşındaki Sarkis Eken yaşamını yitirdi. Sarkis Eken, Sur ilçesinde Süryani Meryemana Kilisesi’nde düzenlenen törenin ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinin Başbuk Köyü’nde 1930 yılında doğan, 19 yaşında görücü usulü ile evlendiği ve 65 yıl sonra 2014 yılında resmi nikah kıydığı Baydzar Eken’i nikahtan iki ay sonra kaybedince tek başına yaşayan Sarkis Eken, tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

55 yıldır merkez Sur İlçesi’ndeki Meryem Ana Süryani Kilisesi’nde yaşayan, halk arasında, ’Sıtkı amca’ ismiyle tanınıp çok sevilen Sarkis Eken için Suriçi’nde sokağa çıkma yasağı bulunan Fatihpaşa Mahallesi’ndeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde yapılamayan ayin, aynı ilçedeki Ali Paşa Mahallesi’ndeki Meryem Ana Süryani Kilisesi’nde düzenlendi. 

Meryem Ana Süryani Kilisesi papazı Yusuf Akbulut’un yönettiği ve yaklaşık 1 saat süren ayine DBP’li Sur ilçe Belediye Başkan Vekili Azize Değer Kutlu, Kırklar Meclisi üyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Zahit Çiftkuran, Diyarbakırlı yazar ve tarihçi Şeyhmus Diken, Diyarbakır Kilisesi Ruhani önderi Ahmet Güvener, oturduğu ABD’den 21 yıl sonra dönerek Diyarbakır’a yerleşen Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda görev yapan udi sanatçı Yervant Bostancı, bazı mahalle sakinleri ile Sarkis Eken’in yakınları ve sevenleri katıldı.

55 YILDIR KİLİSEDE YAŞIYORDU

Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Sarkis Eken’in yaşamı boyunca her zaman iyi bir insan olmaya çalıştığını, doğruluktan şaşmadığını, mütevazı bir yaşam sürdürdüğünü belirterek, "Sarkis Eken, 55 yıldır kilisemizde yaşıyordu. Eşi Bayzdar Eken geçen yıl vefat ettikten sonra kendi evinde yalnız yaşıyordu. Diyarbakır’da çok sevilen biriydi. Sur içindeki çatışmalar olmasa, yurt içi ve dışından ayine katılım çok daha fazla olacaktı" dedi.

Ayinde Papaz Yusuf Akbulut ile Diyarbakır Kilisesi Ruhani Önderi Ahmet Güvener, dua ettikten sonra Sarkis Eken’in cenazesi kilisenin önünde bekletilen cenaze arabasına kadar sevenleri tarafından omuzlarda taşındı. Sarkis Eken Urfakapı semtinde bulunan Hıristiyan Mezarlığı’nda yakınlarının gözyaşları arasında toprağa verildi.

Kaynak ve Fotoğraflar: DHA, Ramazan Yavuz, Serdar Sunar ; Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016  

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım