HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Abdülkadir Konuksever - Al Jazeera / KİLİSEYİ BEYAZ BAYRAKLA TERK ETTİLER

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Lalebey Mahallesi’nde bulunan 1750 yıllık Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi artı tamamen boş. 1.5 aydır yaşanan olaylar nedeniyle geçtiğimiz Çarşamba günü yasak kapsamına alınan mahallede bulunan kilisenin Papazı Yusuf Akbulut ve ailesi dün gece polisi arayarak beyaz bayrakla kiliseyi terk etti.

Çatı başımıza yıkılıyordu

Sur Kaymakamlığı tarafından ailesiyle birlikte bir otele yerleştirilen Akbulut’un aklında kilisesinden başka bir şey yok. Üzgün olduğunu anlatan Yusuf Akbulut patlayan mayınlarla kilisenin temelinden sarsılması sonucu kaçmaktan başka çarelerinin kalmadığını söylüyor.

“Ne yazık ki terk etmek zorunda kaldık. Mahalle yasak kapsamına alınınca çocukları akrabalara gönderdik. Eşimle birlikte kalmayı tercih ettik. Ancak elektrikler kesildi, su ve telefonlar kesildi ve çatışmalar başladı gece. Öyle patlamalar oldu ki kilise sarsıldı, duvarları zarar gördü. Çatı az kalsın başımıza yıkılıyordu. Ben ölümü göze almıştım. Ama eşim diretti. Kalmamızın imkânı yoktu. Polisi aradık. Çıkmak istediğimizi söyledik. Polis bölgede çatışmaların sürdüğünü, kendi imkânlarımızla çıkarsak alabileceklerini söyledi. Bunun üzerine bir beyaz bayrak hazırladık. Kapıları kilitleyip çıktık. Sokaklar çok korkunçtu. Her tarafta hendekler, barikatlar ve kesilmiş elektrik telleri vardı. Patlamalar, silah sesleri arasında mahalleden  çıktık. Polis zırhlı araçla gelip aldı bizi. Kaymakamlık bu otele yerleştirdi .”

Ezanlar ve çanlar susmamalı

Süryani Papaz Yusuf Akbulut ve EşiYusuf Akbulut çok üzgün, 1993 yılından beri bulunduğu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi’ni terk etmenin 'gücüne gittiğini' söylüyor, ‘Ezan ve çan seslerinin susmasına gönlüm razı gelmiyor’ diye konuşuyor. 

“93 senesinden beri kilisede görev yapıyorum. Bu çatışmalar başladığında ayinlerimizi bile güçlükle yapıyorduk. Kilise cemaati korkudan gelemiyordu. Ama terk etmedik. Ezanlar ve çanlar susmamalı. Kilise ve Camiler Allah’ın evidir. Kutsal mekanlardır ve insanlar Allah’a sığınmak için gelirler. Özel yerlerdir ve korunmalıdırlar. Çıktığımız için bu hafta ayin yapamayacağız. Sur böyle olmamalıydı, dünyada eşi benzeri olmayan surlar, camiler ve kiliseler Sur’da. İnsanlar çok zor durumda, perişan oldular. Bütün dünyaya çağrı yapıyorum; artık insanlar ölmesin, yazıktır günahtır. Devlete de örgüte de seslenmek istiyorum, herkes barış istiyor, artık yeter, şehirde olmayacak şeyler bunlar.”

Çok korktuk

Yusuf Akbulut’un eşi Şmuni Akbulut yaşadıkları geceyi anlatırken hâlâ korku içinde. Kiliselerinin yıkılacağını düşündüklerini bu nedenle çıkmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

“Bombalar patlamaya başlayınca çok korktuk. Karanlığa gömüldük. Duvarlar sallanıyor, toz toprak dökülüyordu. Birbirimize sarılıp dua ettik çatışmalar boyunca. Son dakikaya kadar kalalım istiyorduk ama mümkün olmadı. Çocukları çıkarmıştık, sürekli arıyorlar çıkmamız için yalvarıyorlardı. Baktık olmayacak polisi arayarak beyaz bayrakla çıktık. Her taraf çukur, hendek, barikat ile doluşdu.aralarından güçlükle geçtik. Mahalleden çıkınca polis aldı bizi. Artık insanlar ölmesin, herkes çok perişan. Aklımızda kilisemizden başka bir şey yok.”

Haber ve Fotoğraflar Kaynak: Al Jazeera- Abdülkadir Konuksever  ; Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2016

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım