mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Vercihan Ziflioğlu - Yeni yüzyil / HRİSTİYANLARIN YÜZDE 65'İ ÜLKEYİ TERK ETTİ

Suriye’de iç savaşın patlak vermesinden itibaren bölgedeki tansiyonu yerinde gözleyen Jamil Diarbekirli bugüne kadar Suriye’de 2.500 Hristiyan’ın öldürüldüğünü 69’un üzerinde kilise ve manastırın bombalandığını söyledi. Suriye'deki Hristiyanların yüzde 65'inin Suriye'yi terk ettiği bilgisini verdi.

Jamil Diarbekirli Suriye’de iç savaşın patlak vermesinden itibaren bölgedeki tansiyonu yerinde gözlemledi. 2014 yılında İsveç’e döndü, Asuri ve İnsan Hakları temsilciliği isimli sivil toplum kuruluşunu kurdu. Kuruluş Ortadoğu’daki Asuriler kadar orada yaşayan Hristiyanların mevcut durumunu da gözlemliyor ve raporluyor.

Yeni Yüzyıl Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Diarbekirli raporlara dayanarak bugüne kadar Suriye’de 2.500 Hristiyan’ın öldürüldüğünü 69’un üzerinde kilise ve manastırın bombalandığını söyledi ve ekledi:

“Bugüne kadar Suriye’de özellikle, Haseke, Humus’ta kadınllar ve çocuklar kaçırıldı. ISID tarafından kaçırılan bu kişilerin sayısı 200.” Diarbekirli, Suriye’de yaşanan gerilim nedeniyle Hristiyan nüfusunun %65’nin ülkeyi terk ederek mülteci konumuna geldiğini söyledi ve ekledi:

“Ne yazık ki Ortadoğu’daki Müslümanlar Hristiyanların bugün nasıl bölgeden vakumlandığından habersiz. Algıladıklarında çok geç olacak. Hristiyanlar Ortadoğu’nun bir parçasıydı.”

Metropolitlerden haber yok

Sadece Hristiyanlar için değil başta Suriye olmak üzere bölgenin yaşanılmaz bir hale geldiğini vurgulayan Diarbekirli, batı dünyasını yaşanan trajediye karşı duyarsız olmakla suçladı. Batı dünyası en büyük duyarsızlığı Rum ve Süryani metropolitlerin kaçırılması olayında sergilendiğini belirten Diarbekirli açıklamalarına şöyle devam etti: “Aradan bunca zaman geçti metropolitlerin hayatta olup olmadığı belli değil. Onların kiliselerine geri dönmesi gerekiyor. Bu sağlanmalıydı. Fakat kimsenin umrunda olmadıkları belli.”

Türkiye’nin Suriye sınırında 22 Nisan 2013 tarihinde Antakya Rum Ortadoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlos Yazıcı ve Halep Süryani Ortadoks Metropoliti Yuhanna İbrahim kaçırıldı. Akıbetleri konusunda bugüne kadar herhangi bir bilgi yok.”

“IŞID yeni harita peşinde”

Suriye’nin adeta bir bataklığa döndüğüne dikkat çeken Diarbekili açıklamalarına şöyle devam etti: “Ülke ciddi bir bölünmenin eşiğinde. Bir yanda Kürtler, diğer yanda Dürziler ve Aleviler var. Dahası IŞID’de yeni bir Ortadoğu haritasının peşinde.”

Batı dünyasına yönelttiği eleştirilere karşın Diarbekirli yine de Hristiyan mülteciler için en iyi adresin batılı ülkeler olduğunu söyledi ve ekledi: “Suriyeli Hristiyanlar entelektüel ve başarılı ibireyler ve dolayısıyla demokratik toplumlara daha fazla uyum sağlayabilirler.”


Kaynak: YENİ YÜZYIL GAZETESİ -Vercihan Ziflioğlu Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2016 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım