mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Mehmet Kızmaz- Cumhuriyet / KAYIP ÇİFTİN KAÇIRILMALARINDAN ŞÜPHELENİLİYOR

Şırnak Beytüşşebap İlçesi’ne bağlı Kovankaya köyünde yaşayan Asurî Hurmuz (71) ve Şimoni Diril (65) çiftinden 1 haftadır haber alınamıyor. Çiftin oğulları İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril (38), “Köyde iki ev var. Köyümüz eski. Anne ve babamın kaybolmasında hazinecilerin de, örgütün de payı olabilir. Köyde bulunan diğer ev babamın dayısının evi. Onunla da bir sorunumuz vardı. Hava koşullarından dolayı arama çalışmaları hiç yapılmadı. Kendimiz arama yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Kovankaya köyünde yaşayan Hurmuz ve Şimoni Diril çiftinin 6’sı kız, 5’i de erkek olmak üzere 11 çocuğu var. İlk 1989’da boşaltılan köy, o dönem de 80 haneydi. 1992’de köye 4 ailenin döndüğünü belirten çiftin çocuklarından Remzi Diril, “1994’te de tekrar boşaltıldı. Çoğu Avrupa’ya gitti. 2010’dan itibaren yazın köye gidiyorduk. Şu an köyde de zaten iki ev tek var. Biri annem ve babamın diğeri de babamın dayısının evi. Annem ve babam yaklaşık 5 yıl önce İstanbul’dan köye dönüş yaptı. Babamın dayısı da 4 yıl önce köye geri döndü. Biz kardeşler, akrabalar ve diğer köylüler genelde yazın köye gidiyorduk. Çevrede de boş köyler var.

Etrafımızda neredeyse 10-15 km de tüm köyler de boş. O köylere de yazın gidenler var sadece. Kaybolmalarını, tamamen şans eseri, benim ve Belçika ile Fransa’dan gelen iki akrabamla 12 Ocak’ta köye gitmemizle fark ettik. Babamın dayısı en son onları 11 Ocak’ta sabah saatlerinde görmüş. O gün kahvaltı yapıp evi toplamışlar. Kapı da kilitleyip çıkmışlar. Hayvanları da ahırdaydı. Annem ve babamla en son ben yıl başında, kardeşim de 7 Ocak’ta telefonla konuştu. Son görüşmemizde herhangi bir sıkıntından bahsetmediler. Annem ve babam genelde kayalıklarda keçilerini otlatıyordu” diye konuştu.

‘ARAMA ÇALIŞMALARI HİÇ YAPILMADI’

Diril, anne ve babasının kaybolmasıyla ilgili şunları söyledi: “Babamın dayısı, annem ve babamı, net olmamakla beraber örgütün götürdüğünü söyledi. Ama kendisinin de annem ve babamla bir husumeti vardı. Problemimiz vardı ama kaçırılmaya gidebilecek kadar değildi. Köyümüz eski bir köy. Burada kilise ve manastırlarımız var. Kayalık bir alan. Herkes gelip merak ediyor. Hazineciler de götürmüş olabilir. Şu an her şeyden şüpheleniyoruz. Hiç bir net bilgi yok.

İhtimaller üzerinde konuşuyoruz. İlk defa böyle bir şey yaşanıyor. İlk gün köyün etrafında bazı izler vardı. Akşam eve vardığımız için belli bir yere kadar gidebildik. O izler de kardan dolayı kayboldu. Arama çalışmaları hava koşullarından dolayı hiç yapılmadı. Köye hiç jandarma veya AFAD gelmedi. Görevliler şu an sadece drone ile bakıyorlar. Köyün çevresinde öldürülmüş olabileceğini düşündüğümüz için kendimiz arama yapmaya çalışıyoruz.”

OLAYA İLİŞKİN ‘GİZLİ’ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kendisinin bugün köyden ayrıldığını ve askerlerin de bugün köye geldiğini paylaşan Diril,  Beytüşşebap Savcılığı’nın konuya ilişkin soruşturma yürüttüğünü dile getirdi. Anne ve babasının bulunduğuna dair gerçeği yansıtmayan kimi iddiaların olduğunu da belirten Diril, Beytüşşebap’a gidip savcılığa ifade vereceğini söyledi.

Öte yandan savcılığın soruşturmaya “gizlilik” getirdiği aktarıldı.

Kaynak: Cumhuriyet, Mehmet Kızmaz; Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2020

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım