HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ RAHİBİ KAÇIRANLAR ADLİYEYE SEVK EDİLDİ
Mardin'in Midyat İlçesine Bağlı Barıştepe köyündeki Süryani Cemaati'ne ait Mor Yakup Manastırı'nın Rahibi Edip Daniel Savcı'yı kaçırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 7 kişi, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Batman Adliyesi'ne sevk edildi.

28 Kasım günü saat 14.30 sıralarında Mardin'in Midyat ilçesinde manastırdaki bakım onarım çalışmaları için inşaat malzemeleri aldıktan sonra 47 LC 247 plakalı kamyonetiyle köyüne dönerken kaçırılan ve 3 gün sonra Batman'da bulunan rahip Edip Daniel Savcı'yı kaçıran şebeke elemanı 7 kişinin Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları tamamlandı.

Öğlen saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilen şebeke elemanları A.O., M.Ş.O., H.A., M.E.O., H.E., İ.E. ve Z.K, saat 13.15'te Batman Adliyesi'ne getirildi. Rahip Edip Daniel Savcı'yı kaçıran 7 kişiden 4'ünün kaçırma olayına bizzat iştirak ettiği, 3'ünün ise yardım ve yataklıktan yakalandığı bildirildi. Yakalanan 7 zanlı, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, toplumda infial yaratmak, fidye almak için adam kaçırmak, nitelikli yağma, tehdit ve darp" suçlamaları ile yargılanacakları bildirildi.

Rahip Edip Daniel Savcı'nın kaçırıldıktan sonra tutulduğu Yavuz Selim Mahallesi 1513. Sokak'ta bulunan evde yapılan aramada ise, rahibin kaçırma esnasında darp edilmesi sonucu yüzünden gelen kanları temizlediği bir mendil ve plastik kelepçe ele geçirildi. Olayla ilgili biri Batman, biri Mardin'de olmak üzere 2 otomobillin de ele geçirildiği bildirilirken, olayda kullanılan Kalaşnikof marka silahın Şırnak'ın İdil ilçesinde ele geçirildiği belirtildi. Bu arada, rahip Edip Savcı'nın tutulduğu evin krokisini çizip cebine koyduğu öğrenildi. Rahibin, öldürülmesi durumunda polisin zanlıları yakalaması için evin krokisini çizdiği belirtildi.

Rahibin Çizdiği KrokiMidyat ilçesinde kaçırıldıktan sonra Batman'a getirilen ve 3 gün alıkoyulan Savcı'nın hazırladığı krokide, "Bir gün öldürülme olayı olursa size hapsedildiğim yerin krokisini çiziyorum" sözleri yer alıyor. Evin krokisini çizen Savcı, odaları belirtip bulunduğu odadaki pencere sayısını veriyor. Bulunduğu ilin Batman olduğunu '29 Kasım tarihinde tren sesi duydum' sözleriyle anlatan Savcı, çocukların sesini duyduğunu ve yakında bir okul olma olasılığının yüksek olduğunu kaydediyor.

Tutulduğu evin karşısındaki evi de çizen ve ' kaldığım evin tam karşısında güzel bir ev var, çizdiğim gibi' cümlelerini yazan Savcı, tren rayları ve caddeyi de krokisinde belirtiyor.

FAİLLERİN YAKALANMA SÜRECİ: 28 Kasım 2007 tarihinde Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Saleh (Barıştepe) köyü Moryakup Manastırı rahibi Edip Savcı'nın kaçırılması ve Batman'da serbest bırakılmasının ardından devam eden soruşturma derinleşiyor. Rahip Daniel Savcı'nın ifadesini değerlendiren polis, kaçırılma olayı ile her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak Batman ve Mardin'de eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.

Rahibi Kaçıran Çete ÜyeleriSoruşturma kapsamında polis ve jandarma tarafından yapılan operasyonlarda Şırnak İdil ilçesine bağlı Baralar köyü nüfusuna kayıtlı olduğu belirtilen gönüllü köy korucusu H.E, kaçırılma olayına karıştığı gerekçesiyle Mardin'de kaldığı otelde gözaltına alındığı ve Batman'a getirildiği öğrenildi.

İdil ilçesi Karalar köyü ve Saleh (Barıştepe) köyünde araştırmalarını yoğunlaştıran emniyet güçleri, Rahip Edip Daniel Savcı'nın korucu H. E. ile önceden bağlantısının olup olmadığını araştırdığı belirtildi. Soruşturma kapsamında rahibin kaçırıldığı araca el konulurken Batman'da rahibin rehin tutulduğu ev sahibinin yardım yataklıktan gözaltına alındığı belirlendi. Batman Emniyet Müdürlüğü'nde sorgusu devam eden köy korucusunun diğer zanlılarla birlikte yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Midyat'ın Saleh (Barıştepe) köyündeki Mor Yakup Manastırı rahibi Edip Daniel Savcı'yı kaçıran zanlılardan dördü kardeş beş kişiyi yakalayan polis, üç kişinin daha peşine düştü

Mardin Midyat'a bağlı Saleh (Barıştepe) köyü Mor Yakup Manastırı Rahibi Edip Daniel Savcı'nın kaçırılmasını soruşturan polis, olaya karışan zanlılardan beşini önceki gece yarısı Batman'da yakaladı. Yakalananlardan Abdurrahman Oral'ın, lider konumunda olduğu, sigara ve insan kaçakçılığından sabıkasının bulunduğu ortaya çıktı. Rahibin kaçırılmasının ardından bölgede çalışmalarını yoğunlaştıran polis, olayın ardından Mardin-Diyarbakır-Batman hattında özel çalışma başlattı.

 Kaçırılan Rahip Savcılıkta İfade VerdiÖzellikle Batman ve çevresinde yoğunlaştırılan çalışmalar sonrasında polis, rahibi kaçırankişilere ulaştı. Savcı'nın 7 kişilik bir grup tarafından kaçırılarak Batman'ın İpragaz Mahallesi'nde bir evde tutulduğunu tespit eden polis, operasyona hazırlanırken, Savcı kendisini rehin tutan kişilerce önceki gün serbest bırakıldı. Polis, gece yarısı Oral'a ait eve baskın yaptı. Baskında rahip Savcı'yı kaçırdıkları iddiasıyla Oral'ın yanı sıra kardeşleri Mehmet, Mehmet Şerif ve Şefik Oral ile yakınları Zeynettin Kahraman gözaltına alındı. Polis, firari üç kişiyi de arıyor.

Kaçırıldıktan sonra Batman'a getirilen rahibin, Oral'a ait evin altındaki ahır benzeri bir sığınakta tutulduğu, başı eğik olarak araçla kentte uzun süre dolaştırıldığı anlaşıldı. Savcı, Oral'a ait evi kentte 3 saat boyunca dolaştırıldıktan sonra tanıyabildi. "Bana zor kullandılar. Onlarla gitmek istemeyince tüfek dipçiği ile yüzüme vurdular" diyen Savcı, kaldığı yerle ilgili ipuçlarını, "keçiler, bidonlar, turşular, samanlar vardı" şeklinde verdi. Sorguya alınan zanlılar, manastıra tamir için para gönderildiğini öğrendiklerini, bu paradan pay alabilmek amacıyla Rahip Savcı'yı kaçırdıklarını söyledi. Zanlılar, İpragaz Mahallesi'ne yönelik olarak polis hareketlenmesi üzerine yakalanmamak için Savcı'yı araca bindirip evden çıkardıklarını anlattı.

Bu kadar sevildiğimi bilmiyordum

Bu arada, akşam Saleh (Barıştepe) köyüne getirilen Savcı, Müslüman ve Süryani vatandaşlarca kol kola halay çekilerek karşılandı. Koç kesilmesinin ardından Süryani vatandaşlar şükür duası için manastıra girdi. "Bu kadar sevildiğinizi biliyor musunuz?" sorusuna "Sevildiğimi biliyordum, ancak bu kadar sevildiğimi bilmiyordum" yanıtını veren Rahip Savcı, yetkililere teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 5 Aralık 2007

Haberler ve Fotoğraf: Milliyet Gazetesi, TOLGA ŞARDAN Ankara, Zaman Gazetesi , Batman Gazetesi

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım