mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ TAPUSUNU SÜRYANİLERE İADE ETTİ
Dedesinden kalan arazinin 1915 olaylarında “ele geçirildiği”ni öğrenen bir vatandaş, “Atalarımdan bana miras kalan bu utancın verdiği vicdani baskıyı üzerimden atamadım” diyerek araziyi Süryanilere iade etti. “Berzan Boti” ismini kullanan Eruhlu vatandaş Behzat Bilek, 13 Mayıs 2009 tarihinde İsveç Parlamentosu’nda düzenlenen basın toplantısında gerçek kimliğini açıklayıp, ardından da arazinin tapularını Süryanilere verdi.

Behzat Bilek adlı vatandaş, geçen aylarda İsveç’te bulunan “Seyfo Center” isimli 1915’te Süryanilerin yaşadıklarını araştırmak üzere kurulmuş bir kuruma başvurdu. Siirt’teki köyünde bulunan arazisi ve evini gerçek sahipleri olduğunu söylediği Süryanilere iade etmek istediğini ifade etti. Ardından da arazinin tapularını, bir mektupla birlikte Seyfo Center Başkanı Sabri Atman’a gönderdi. Süryanice olan “seyfo” sözcüğü “kılıç” anlamına geliyor. Süryaniler 1915’i, “kılıçtan geçirme” anlamında kullandıkları bu sözlükle tanımlıyorlar.

Berzan Boti, gönderdiği mektupta kendi köyünde yaşananlardan dolayı Süryanilerden özür diledi. “Birinci Dünya Savaşı’nda, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Hıristiyan azınlıklara karşı gerçekleştirilen 1915 soykırımının yaşandığı yerlerden biri de kendi köyümüz (...) dür” ifadelerini kullanan Boti şöyle devam etti: “Bu soykırım yıllarında köyümüzde katledilen Süryanilerin topraklarına el konmuş, bir kısmı da zorla Müslümanlaştırılmıştır. Bu kararı almadan önce yıllarca düşündüm.

Karşılaştığım birçok Süryani ve Ermeni’den bireysel olarak ‘özür’ diledim. Fakat bir türlü atalarımdan bana miras kalan bu utancın verdiği vicdani baskıyı üzerimden atamadım” dedi. Berzan Boti, “Dedemden kalan toprakların Süryanilere ait olduğunu öğrendiğimde bunları geri vermek istedim. Benim ki insani bir tavır, özür dilemek istedim” diye konuştu. Seyfo Center Başkanı Sabri Atman ise araziyi çocukların yararı için kullanmayı planladıklarını ifade etti.

Berzan Boti (Behzat Bilek), bugün (13 Mayıs 2009) İsveç Parlamentosu’nda yapılan basın toplantısının ardından arazinin tapularını Seyfo Center Başkanı Sabri Atman’a teslim etti. Berzan Boti, burada gerçek kimliğini de açıkladı. İsveç Hıristiyan Demokrat Partisi’nden Annelie Enochsson’un ev sahipliği yaptığı basın toplantısında katılımcı olarak milletvekilleri, uluslararası hukuk uzmanları ve tarihçiler de birer konuşma yaptı.

Kaynak ve Fotoğraflar: Nasname, Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2009

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım