HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
M. Halis İş / MARDİN'DE PASKALYA COŞKUSU
Hıristiyan âleminin en büyük bayramı olarak kabul edilen ve İsa Mesih'in son yemeğini, ölümünü, insanlar için kendini feda edişini ve üç gün sonra dirilişini simgeleyen Paskalya Bayramı (Dakyomto), Mardin'de yaşayan Süryaniler tarafından kutlandı. İbadet eden Hıristiyanlar, kardeşlik mesajı verdi.

Mardin'in Midyat İlçesi'nde bulunan ve Turabidin bölgesinin en eksi kilisesi olan Mor Barsavmo Kilisesi, Hıristiyanlık inancına göre, İsa Mesih öldükten sonra dirilişi ve göğe yükselişinin yıldönümü olan ve her yıl Nisan ayında yapılan Paskal Bayramı'nı kutladı. Sabahın erken saatlerinde il, ilçe ve köylerde yaşayan Süryaniler ile dışarıdan gelen misafirler Mor Barsavmo Kilisesi'nde toplandı. Mor Gabriel Manastırı'nın en büyük din adamı ve Turabdin Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş misafirleri kabul ederek, rahiplerle birlikte ayini yönetti. Omuzların tabut alarak İsa Mesih'in temsili cenaze törenini canlandıran rahiplere vatandaşlar da eşlik etti. Temsili tabut, omuzlarda taşınırken, vatandaşlar tabutun altından geçerek ibadet ettiler. Ayinde, kadın ve erkeklerden oluşan özel giysili koro, ilahiler okudu. Ayrıca özel kokulu tütsüler yakıldı.

Duaların okunduğu ayinin sona ermesinden sonra Aktaş beraberindekilerle misafir kabul odasına geçerek halkın bayramını kutladı. Bayramı mesajını da veren Aktaş, yaptıkları ayinde tüm dünya barışı için dua ettiklerini belirtti. Tüm ibadetler ve bayramın iyiliğe vesile olması için var olduğunu belirten Aktaş, "Komşularımızla sevgi çerçevesinde kurduğumuz ilişkilerimiz ve paylaşımlarımız, tanrıya karşı olan görevlerimizin ve sosyal olgunluğumuzun bir göstergesidir. Yöremiz ve özellikle ilçemizdeki karşılıklı saygı ve hoşgörü üzerine kurulu komşuluk ilişkileri buna son derece güzel bir örnek teşkil etmektedir. Yüzyıllardır bir arada yaşama deneyimi ve tecrübemiz, gelecek nesillere bırakabileceğimiz en hayırlı ve en anlamlı mirastır" dedi. Aktaş, "Hıristiyan âlemi ve Süryani toplumumuzun Kıyam (Diriliş) bayramını kutluyor" diyerek mesajına son verdi.

Aktaş, daha sonra misafirlere dağıtılan, "Yeni yaşamın ve dirilişin simgesi" olarak kabul edilen boyalı yumurtaları tokuşturdu. Ayrıca kutlamaya Süryanilerin yanı sıra, çok sayıda Müslüman ve Yezidi de kiliseye gelerek bayram kutlamasına katıldı. Daha sonra misafirlere mırra içeceği ikram edildi. Paskalya Bayramı 3 gün devam ediyor.

Haber: Fırat News, Fotoğraf: Midyat Habur Gazetesi, Güncelleme Tarihi: 5 Nisan 2010

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım