HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ RAHİBE KIYAFETİ POLEMİĞİNE TEPKİ
Mardin, Midyat’taki Süryani Kültür Derneği ile Dünya Mıhellemi Birliği, çarşaflıları rahibeye benzeten afişler ve ardından yaşanan tartışmalara tepki gösterdi.

Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Hıristiyanların Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından aşağılandığını belirterek, iki lideri özür dilemeye çağırdı. Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş yazılı açıklamasında, rahibe kıyafetinin Hıristiyanlık için önemli bir değer olduğunu belirterek, “Rahibe kıyafeti aşağılanacak bir kıyafet değil, aksine başörtüsü kadar şerefli ve onur verici bir kıyafet. AKP ve Başbakan Diyarbakır mitinginde ‘CHP, başörtüsünü rahibe kıyafetiyle özdeşleştiriyor’ diyerek Hıristiyanlar için önemli bir değer olan dini bir kıyafeti küçümsemiş ve aşağılamıştır. Oysa Başbakan bu ülkede yasayan azınlıkların sıkıntılarıyla birebir ilgilendiğini bir çok yerde ifade etmiştir.”

Referandum çalışmaları kapsamında Diyarbakır ve İstanbul illerinde CHP’liler tarafından bil boardlara asıldığı iddia edilen afişlere Midyat’taki Akad/Asur asıllı Mıhellemiler de tepki gösterdi. Açıklamada, “Başörtüsü onurumuzdur”, “Tesettür kutsal bir emirdir”, “CHP, başörtülülerden özür dile”, “CHP, rahibelerden özür dile”, “Rahibeler Hz. Meryem’in varisleridir”, “Rahibeler CHP anlayışının üzerindedir” yazılı dövizler taşıdı.

Dünya Mıhellemi Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Ali Aslan, üyeleriyle birlikte yaptığı açıklamada, rahibeler ve başörtülü kadınlardan özür dilenmesini istediklerini açıkladı.

Aslan, CHP’nin, alenen Hıristiyanlık dinine ve kendini samimi bir şekilde ibadete, Allaha ve mabede adayan onurlu ve şerefli rahibelere hakaret ettiğini belirterek, Hz. Meryem’in asil ve onurlu hayatının bir nevi devamı olan rahibeliğin sanki kötü ve aşağılanacak bir yaşam tarzıymış gibi sunulmasının çirkin olduğunu ifade etti.

CHP’nin ilahi dinleri tahkir ederek küçük düşürme yoluna gittiğini iddia eden Aslan, “Hıristiyanlığa karşı olan sakat ve düşmanca anlayış,  ülkemizde büyük çoğunluğu Müslüman olan vatandaşlara gizliden empoze  edilmeye çalışılmıştır. Bunu yaparken de İslam’ın kesin bir emri olan örtünme ve Hıristiyanlığın önemli bir şiarı olan ruhbanlık sistemi aşağılanır bir tarzda kamuoyuna sunulmuştur. Kuytu manastırlarda inzivaya çekilip kendini Allaha adayan fedakâr Rahibelere bile, artık dil uzatma seviyesine düşmüştür” dedi.

Aslan, “CHP, toplumsal birlik ve bütünlüğü, barış, kardeşliği yürütmeye çalışmak yerine, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında olması gereken karşılıklı sevgi saygı ve hoşgörünün temeline Madde in CHP dinamitini koymuştur. Ama çok şükür ki manevi tahribat gücü yüksek bu dinamit kendi ellerinde patlamış, yüzlerine gözlerine bulaşarak topluma ifşa olmuşlardır. Hıristiyanlığın en eski ve önemli bir sınıfı olan ruhban sınıfını aşağılamakla kalınmamış, Kuran-ı Kerim’in kesin bir nası olan tesettür ile de dalga geçerek inançlara ve farklılıklara olan saygısızlığını trajı komik bir şekilde ispat etmiştir.” diye konuştu.

Siyasi partileri dini siyasete alet  etmekle suçlayan CHP’nin, kendisinin, dinleri ne denli saygısızca siyasete alet ettiğini görmezden geldiği açıklayan Alsam şöyle dedi:

CHP’nin çağın gerisinde olan bu anlayışı terk edip, kendini çağa uydurup reel politikalarla modernize etmedikçe, günden güne halk nezdinde tükenen itibarını değil çiçeği burnunda yeni başkan Gandi Kemal Kılıçdaroğlu, rahmetli Gandi’nin kendisi bile gelse kurtaramayacaktır. CHP yönetimi bir an önce dinler, diller ve medeniyetler şehri olan Midyat’a gelip, kendini Allaha adayan, dünya nimetleri ve güzelliklerinden elini eteğini çeken rahibeler için sarf ettiği sözlerden dolayı tüm Dünya Hıristiyanlarından ve Allaha olan sevgi ve bağlılıklarından dolayı tesettürlü yaşamak isteyen kadınlardan özür dilemelidir.”

Kaynak: Midyathabur Gazetesi, M.Halis İş ; Güncelleme Tarihi: 7 Eylül 2010

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım