MARDİN'de Süryanilere ait 1500 yıllık geçmişi bulunan Deyrulzafaran Manastırı'nda yapılan restorasyon çalışmalarında bir taşın üzerinde bir milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen yılan fosili izi bulundu.
Süryanilerin Deyrulzafaran Manastırı'nda restorasyon çalışmaları sürerken, manastırın avlusundaki giriş kısmında yere döşenen taşlar üzerinde yılan fosili izleri görülmesi üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlügü ekipleri inceleme yaptı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Deyrulzafaran Manastırı'nda yapılan araştırma sonucunda taş üzerinde yılan fosiline rastladıklarını belirterek, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda, fosilin en az bir milyon yıl önceye ait olduğunun tahmin ettiklerini söyledi.
Bir milyon yıl önce bölgede hayvan varlığının yoğun olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu anlatan Beliktay, şöyle dedi:
"Bu fosiller, jeoloji tarihi açısından oldukça önemlidir. Bu yılanın kobra yılanı olduğu yönünde tespitler söz konusu. Bu fosilleri turizme kazandırabiliriz. Halkımızdan bu tür değerlerin korunması ve sahip çıkılması yönünde duyarlılık bekliyoruz. Yılan fosilinin üniversitelerce araştırılması için girişimlerde bulunacağız. Daha önce de Artuklu Üniversitesi arazisinde Taş Devri'nden kalan paleolitik kalıntılar, 'Harabe Halale' olarak adlandırılan bölgede ise çeşitli dönemlere ait kalıntılar bulunmuştu. Şimdi de manastırda yılan fosili ortaya çıkması Mardin tarihi açısından önemli bir araştırma konusu olabilir"
Deyrulzafaran Manastırı görevlisi Kermo Çilli, gezi esnasında bu fosilin keşfedildiğini söyledi. Çilli, "Deyrulzafaran Manastırı tarihi 3 bin yıla kadar dayanmaktadır. Yılan fosilinin ortaya çıkmasından sonra turistlerin yoğun ilgisini çektik. Araştırmacılar gelip yerinde gördüler. Araştırma sonucunda fosilin kaç bin yıllık olduğunu ortaya çıkaracaklar" dedi.
Fosilin korunması için müze yetkililerin hiçbir önlem almadığı, manastırda fosilin üzerine sandalye koyarak korumaya çalışmaları ise dikkat çekti.
Kaynak: Nezir GÜNEŞ- MARDİN- DHA, Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2010