HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİ PAPAZ ÜNİVERSİTEDE DERS VERDİ
Artuklu Üniversitesi, "İnsan, Toplum ve Medeniyet" dersi kapsamında Süryani Toplumundan Kırıklar Kilisesi Başpapazı Horiepiskopos Gabriyel Akyüz'ü üniversitede ders vermeye çağırdı.

Akyüz, "Hıristiyanlığın Doğuşu ve Doğu Hıristiyanlığı" konusunda öğrencilere bilgi vermek için üniversiteden gelen teklifi kabul etti. İnsan Toplum ve Medeniyet Dersi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Aras, bugüne kadar yaptıkları 9 ders için her birinde farklı branşlarda öğretmen çağırdıklarını söyledi.

Üniversitenin 750 kişi kapasiteli Vali Kılıçlar Konferans Salonu'ndaki ders anlatımından sonra soru-cevap bölümünde kendisine gelen birbirinden ilginç sorulara cevap veren Papaz Akyüz, Süryaniliğin bir dinden çok bir ırkı temsil ettiğini belirterek, bu ırkın geçmişinin de Mezopotamya tarihi kadar eski olduğunu söyledi. 

Devletten baskı görüp görmedikleri yönündeki bir soruya Papaz Akyüz, bölgenin en kadim toplumlarından olan Süryaniler olarak kendi inançlarını yaşamada hiçbir baskı görmedikleri cevabını verdi. Akyüz, "Midyat-Mardin bölgesi olan Turabdin bölgesinin Süryaniler için çok büyük bir önemi var. Bu bölgenin bütün dağlarında kiliselerimiz, manastırlarımız var. Bu bölgelerde yaşayan cemaatimizin bulunduğu yerlerdeki kiliselerimiz, manastırlarımız cumhuriyet dönemi boyunca hiçbir zaman ibadete kapatılmadı. Hiçbir engelle karşılaşmadan ibadetlerimizi özgür bir şekilde yapıyoruz." şeklinde sözlerini sürdürdü. 

Öğrencilerin, günah çıkarma, vaftiz, "İsa Allah'ın nasıl oğlu olur?" konularındaki sorularına cevap veren Papaz Akyüz, son olarak bir süre önce İstanbul'da öldürülen Müslüman ve Hıristiyan aşıklar hakkında Süryanilerin farklı dinlerdeki evlenmelere bakış açısına da değindi. 

"KİLİSE BAŞKA DİNDEN BİRİYLE EVLENMEYE İZİN VERMİYOR"

Evlilik konusunun kilisenin 7 kutsal sırdan biri olduğuna işaret eden Akyüz, "Evlilik bizde kutsal sırdır. Evlilik de bizde zorunlu değildir. Evliliğin bazı sakıncaları var çünkü. Bizde kesinlikle din değişikliğine kilise izin vermiyor. Bizde ikinci eş alma yok, boşanma yok. Başka dinden biriyle evlenecekse biri sorunlarla karşılaşacak. Onun yardımına gidemeyeceğimiz için, boşanma yasak olduğu için kilise işin başında buna karşı çıkıyor. Bir de kilise diyor ki beni dinlemiyorsan sen özgürsün. Evlilik kölelik için değildir. Erkek kadın arasında kilisede fark yoktur. İlk kadın hakkını kilise verdi. Kilise kadın müzik korosunu ilk Süryaniler yapmış. Kilise yakın akraba ve ruhsal evliliği de kabul etmiyor. İncil ve kilise diyor ki ben buyum. Benden daha iyisini bulursanız gidin diyor, özgür bırakıyor." şeklinde konuştu.

"ÖNYARGILARIMIZ YIKILDI"

Üniversite öğrencilerinden Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü öğrencisi Yasemin Direkçi ders sonunda kendilerine ilk defa bir papazın ders vermesi karşısında önce şaşkınlık yaşadıklarını, ancak birinci ağızdan bilgileri aldıkları için Süryaniler hakkındaki önyargılarını gidermiş olduklarını ifade etti. 

"DERSLER HALKA DA AÇIK"

Papaz Akyüz'ün Verdiği Derse İlgi VardıArtuklu Üniversitesi İnsan Toplum ve Medeniyet Dersi koordinatörü Yrd. Doç.Dr. Ramazan Aras, derslerin halka da açık olduğunu ve bilgilerin pekişmesi için belgesel ve filmlerden de destek aldıklarını anlattı. 

Aras, İnsan Toplu ve Medeniyet Dersi hakkında ayrıca şu bilgileri verdi: "Bu ders, öğrencileri hem eğlendirecek hem de farklı kültür, toplum ve medeniyet havzalarına sürükleyerek farklı kavram ve olgular hakkında okumaya ve düşünmeye zorlayacak şekilde organize edildi. Dersin formatı basit ama sürekli bir çalışma temposunu gerektirmektedir: Oku, düşün, dinle, yaz. Haftada bir gün işlenecek ders bir seminer-konferans formatında oluyor. Her hafta, üniversitemiz içinden veya dışından konusunda uzmanların sunumunun ardından konferansın soru-cevap kısmı oluyor. Çok kısa bir değerlendirmeden sonra konferans sona eriyor. Dersimizde insanlık tarihinde farklı coğrafyalarda ortaya çıkmış farklı kültürlerin ve dünya medeniyetlerinin doğuşunu, gelişimini ve karşılıklı etkileşimlerini tarihsel, düşünsel ve antropolojik perspektiflerle öğrencilere sunuyoruz. Dersin bir diğer önemli hedefi ise öğrencinin genel dünya görüşünü zenginleştirmek, ufkunu genişletmek ve entelektüel düzeyini artırmaktır.

Mezopotamya'nın ve Ortadoğu'nun kadim toplum, din ve kültürlerinden başlayarak yapacağımız seminerler dizisi, Roma, Bizans, Pers ve İslam medeniyetleri ile Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam hareketlerinin tarihinin incelendiği seminerler ile Avrupa, Mayalar, Kuzey Amerika Yerlileri ve Uzakdoğu Asya'daki Japon ve Çin bazı medeniyetlerin tarih, kültür ve inanç sistemlerini ile devam edecek. Bu derste tarih, kültür, felsefe, din, sanat, dil, edebiyat, bilim, mimari vb. gibi birçok konu üzerine kapsamlı sunumlar ve tartışmalar farklı uzmanlık alanlarına vakıf akademisyen, düşünür ve araştırmacılar tarafından öğrencilere sunulacaktır."

Haber ve Fotoğraflar: Cihan Haber Ajansı, Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2010

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım