
1915’teki Ermeni olaylarının Türkiye’de nefret söyleminin en ağır örneklerinden biri olduğunu savunan Prof. Mithat Sancar: “24 Nisan’da yas ilan edilmesi ‘Biz bunu ayıp, utanç sayıyoruz’ mesajı vermek demektir”
Uluslararası Nefret Suçları Konferansı’nda konuşan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, 1915’teki Ermeni olaylarının Türkiye’deki nefret söyleminin en ağır örneklerinden biri olduğunu savunarak, “24 Nisan yaklaşıyor. Bu gün, yas günü ilan edilmelidir. Yas ilan edilmesi ‘Biz bunu ayıp, utanç sayıyoruz’ mesajını vermek demektir. Bununla yüzleşmediğiniz zaman o kıyımın oluşmasına yol açan ideolojiyi meşrulaştırmış oluyorsunuz” dedi.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde önceki gün, konferans kapsamında “Bize bir yasa lazım” başlığıyla düzenlenen panelde, ayrımcılıkla mücadele yasası tartışıldı. Panele, Prof. Dr. Sancar’ın yanı sıra öldürülen gazeteci Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Karan konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı yaptı.
Dink’in avukatı Çetin, “Beraber barış içinde yaşayabilmek için ayrımcılığa karşı bir yasaya ihtiyacımız var. Ancak yasalar çıksa da uygulayacak olanların zihniyetini, önyargılarını ne yapacağız? Hrant Dink’in olayında ırkçı zihniyetin mahkeme kararı haline geldiğini gördük” diye konuştu.
Düzenleme yok
Panel sonrası Milliyet’in sorularını yanıtlayan Prof. Tarhanlı, Türkiye’nin acilen ‘ayrımcılık yasağı yasası’na ihtiyacı olduğunu, bu konuda sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan taslağın şimdilikİçişleri Bakanlığı’nda bir ön hazırlık olarak kaldığını söyledi.
Tarhanlı, “Türkiye yıllardır ‘Bizde ayrımcılık ve ayrımcı uygulamalar yoktur’ söylemiyle yaşadı. Ancak halen ayrımcılığı önlemek için düzenlememiz bile yok. Adalet sistemi ve toplumu nefret suçları ve ayrımcılığa duyarsız” dedi.
‘Diyarbakır Cezaevi için nefret suçu tanımı yetersiz’
Prof. Tarhanlı, 1980 darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar için nefret suçu tanımının az kalacağını belirterek şöyle konuştu: “Diyarbakır Cezaevi’ndeki yaşananlar insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına giriyor. Cezaevindeki tanıklıklardan yola çıkılarak yapılan saha çalışması sonradan Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü’nde travmatoloji endekslerine göre kodlandı. Ortaya çıkan sonuçlar, uygulanan muamelenin sistematik ve yaygın olması ile mağduriyete yol açma bilinciyle hareket edilmesi nedeniyle uluslararası hukukta yer alan ‘İnsanlığa karşı işlenen suçlar’ tanımının içine oturdu.
Dolayısıyla zamanaşımı faktörü de ortadan kalkıyor. Orada nefret suçundan öte, daha ağır bir durum var.”
Kaynak: Milliyet, Burcu Karakaş ; Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2011
KONFERANS DUYURUSU İLE İLGİLİ HABER
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi ve Sosyal Değişim Derneği, Türkiye’de nefret suçları olgusunu besleyen koşulları sorgulamak ve nefret suçları ile nefret söylemi konusunda yerel ve uluslararası deneyimleri paylaşmak amacıyla, 15-17 Nisan 2011 tarihlerinde bir Uluslararası Nefret Suçları Konferansı düzenliyor.
15 Nisan 2011, Cuma günü Taxim Hill Oteli’inde açılış toplantısıyla başlayacak olan konferans, 16-17 Nisan 2011, Cumartesi-Pazar günleri Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde devam edecek. Çok sayıda oturum ve atölyeden oluşan Nefret Suçları Konferansı’nda sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
Konferans herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi ve Sosyal Değişim Derneği
» Programı Acrobat formatında indirmek için tıkla (860 KB)
***
Konferans Konuşmacıları:
Ahmet İnsel, Ayşe Hür, Benjamin Abtan, Cengiz Alğan, Ergin Cinmen, Ferhat Kentel, Ferda Keskin, Fethiye Çetin, Geert Ates, Gülten Kaya, Hayal Köksal,Hayko Bağdat, Hilal Küey, Mithat Sancar,Mutlu Binark, Nayat Karaköse,Nil Mutluer, Oral Çalışlar,Orhan Kemal Cengiz, Ömer Laçiner,Ragıp Duran,Rober Koptaş,Robert O. Trestan, Roni Margulies,Sinan Özbek, Tankut Soykan,Turgut Tarhanlı, Ulaş Karan,Ülkü Doğanay, Ümit Kıvanç,Yasemin İnceoğlu.
Konferansı düzenleyen kurumlar
Konferans, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi ve Sosyal Değişim Derneği tarafından; programda yer alan konuşmacı ve kurumların katılımı ve desteğiyle düzenlenmektedir.
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi
Adres: c/o Karakedi Kültür Merkezi,
İstiklal Caddesi, Bekar Sokak, 16/2, 34435 Beyoğlu – İstanbul
Tel: 0535-885 76 15 veya 0555-816 78 33
E-mail: durde@durde.org
Web sitesi: www.durde.org
Facebook: http://www.facebook.com/durde
Twitter: http://twitter.com/DurDeTr
Yahoo: http://groups.yahoo.com/group/durde_info/
Sosyal Değişim Derneği
Adres: İstiklal Caddesi, Bekar Sokak, 16/3, 34435 Beyoğlu – İstanbul
Tel: 0212-292 34 39
Faks: 0212-292 45 50
E-mail: bilgi@sosyaldegisim.org
Web sitesi: www.sosyaldegisim.org
Facebook: http://www.facebook.com/SosyalDegisim
Twitter: http://twitter.com/sosyaldegisim
Yahoo: http://groups.yahoo.com/group/dernek_info/
Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2011