mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİ BELGESELİNE ÖDÜL

II. Altın Safran Film Festivalinde ikincilik Ödülü "Işık Sesini Arıyor"un. 20-23 Eylül 2001 tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Altın Safran Film festivalinde, Belgesel Film Yarışması'nda, Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Süryanileri ve Süryani kültürünü konu edinen, yönetmenliğini Hakan Aytekin'in yaptığı "Işık Sesini Arıyor" belgeseli, 33 film arasından ikincilik ödülüne layık görüldü.

Hakan Aytekin'in yönetmenliğini, Turhan Yavuz'un görüntü yönetmenliğini üstlendiği "Işık Sesini Arıyor" Atlas Dergisi tarafından gerçekleştirilen "Keşifler Atlası" dizisinin yedinci bölümünü oluşturuyor. Süryaniliğin doğduğu topraklar olan Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Süryanileri ve Süryani kültürünü ele alan belgesel, Şubat-Mart 2001 tarihlerinde gerçekleştirilmiş ve Kanal D ve CNN Türk'te yayınlanmıştı.

"Işık Sesini Arıyor" belgesel filminde, İsa'ya ilk kez inanan ve ona bağlanan kavim olan Süryaniler Türkiye'nin zengin kültürel mozaiğinin bir parçası olarak ele alınıyor. Süryanilerin, Tanrı'nın "ışık" olarak kabul edildiği Hıristiyan inancında, Batı kiliselerini de etkileyen pek çok yeniliğin kaynağı olduğunun; Antakya'da doğup, Mezopotamya'nın kuzeyine yayılan, tarihsel ve dinsel olarak bu kadar önemli olan topluluğun Güneydoğu Anadolu'daki nüfusunun ve "sesinin" giderek azaldığının altı çiziliyor.

Süryaniliğin sadece dinsel bir olgu değil, aynı zamanda zengin bir kültür olduğu gerçeğinin işlendiği filmde, Deyrülzafaran ya da Mor Gabriel manastırları gibi çok bilinen merkezlerin yanı sıra, Mardin, Ömerli, Midyat, İdil ve çevresindeki Zaz, Hah, Bakisyan, Bsorino, Midun, Gündükşükro vb. köylerde yaşayan Süryani kültürüne de yer verildi.

"Işık Sesini Arıyor" belgeseli Yuhanna'nın Birinci Mektubu, Bap 1'le başlıyor.

"Tanrı ışıktır ve Onda hiç karanlık yoktur.
Eğer Onunla paydaşlığımız var der ve karanlıkta yürürsek,
yalan söylemiş ve gerçeğe uymamış oluruz.
Ama kendisi ışıkta olduğu gibi, biz de ışıkta yürürsek,
birbirimizle paydaşlığımız olur."

Hıristiyan inancındaki ruhani "ışık" kavramından hareket edilen filmde, tarihsel derinliği içinde kuyumculuktan hattatlığa, demircilikten el basmacılığına; "Ninova Orucu"ndan "Mum Bayramı"na; "mum" yapımından "tavho" yapımına Süryani kültürünün pek çok zenginliği kültürel bir "ışık" olarak işleniyor.

Filmin finalinde ise, çalınan bir "noquşo"yla "Işık"ın "sesini" kaybetmemesi için bir çağrıda bulunuluyor:

"Işık henüz sesini yitirmedi...
Ancak, dua ve namaz vaktini ya da vakitsiz zamanlarda çaldığında ölümü haber veren Süryani "noquşo"larının sesi, belki de bu topraklarda ışığın son sesleri..."

Yönetmen hakkında bilgi:
"Işık Sesini Arıyor" belgesel filminin yönetmeni Hakan Aytekin 1961 yılında Ankara'da doğdu. 1984 yılında Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu, Radyo-Televizyon Bölümü'nü bitirdi. Sinema yaşamına 1979 yılında, belgesel alanında başladı. Belgesel ve imgesel filmlerin üretiminde yapım-yönetim yardımcısı, senarist ve kameraman olarak çalıştı. 1988 yılından bu yana senarist ve yönetmen olarak ürün vermekte, dergilerde araştırma, deneme ve öyküleri yayımlanmaktadır. Kültür Bakanlığı, Sedat Simavi Vakfı ve Altın Safran Belgesel Film Festivallerinde ürünleri ödül alan yönetmen Hakan Aytekin, kendisini, "yaşadığımız coğrafyadaki bütün kültürel birikimlerin korunması ve sürekliliğinin sağlanması konusunda bir nefer" olarak nitelendirmektedir.

Filmografya:
Hareketin İmzası, Karlı Dağların Ardı, Yaşayan Gölgeler, Altın Kent İstanbul (Suha Arın'la birlikte yönetim), İki Dünya Arasında (6 Bölüm/ Hasan Özgen'le birlikte yönetim), Keşfin Kıyısında (2 bölüm), Işık Sesini Arıyor.

Süryani toplumu ve kültürüne duyduğu yakın ilgi ve başarılı çalışmalarından dolayı sayın Hakan Aytekin'e Süryani toplumu adına ne kadar teşekkür etsek azdır. Süryani adı ve zengin kültürünü, yaptıkları başarılı çalışma ile insanlara anlatmaya çalışan Hakan Aytekin'e, Süryaniler adına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım