SÜRYANİ TARİHİ
Süryaniler Kimdir?

Eski Tarih

Süryani Tarihinde Bölünmeler

Sessiz Sedasız

Kültür

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası İçin Çağrı

Avrupalı Süryanilerden Orman Bakanına Çağrı

Süryanilerden Tur İzlo'da Yeni Yatırımlar

Malfono Mor NARSAY ve Kendini Tanımak

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo yani Selam var

Papaz Diril: Cevap Bekleyen Çok Soru Var

Süryani Göçüne An'larla Tanıklık

İsveç'ten Dünyaya Ezilen Halkların Haberleri

hepsi

 
 
George Diril / ŞIRNAK BEYTÜŞŞEBAP’TAKİ KAYIP ÇİFT ÜZERİNE

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya (Asurice: ܡܥܪ, Meer) köyünde yaşayan yengem Şimuni (65) ve amcam Hurmüz (71) Diril’den 11 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alamıyoruz. Çocuklarıyla en son 7 Ocak’ta görüşen amcamlar, köyde kalan diğer tek komşumuz ve akrabamızın aktardığı bilgiye göre, kendisi de onları son olarak 11 Ocak Cumartesi sabahı görmüş.

1 2 Ocak Pazar günü Fransa’dan gelen 2 akrabasıyla köye anne-babasını ziyarete giden İstanbul Keldani Katolik Kilisesi Papazı Remzi Diril, akşam saatlerinde köye vardıklarında evin kilitli olduğunu fark ediyor. Balkon tarafından bir pencereyi zorlayarak eve giren Remzi evde kimsenin olmadığını, yalnızca annesinin telefonunun televizyonun üstünde olduğunu fark ediyor. Tedirgin bir şekilde köyde ikamet eden diğer akrabamızın yanına gidip ona, anne-babasını görüp görmediğini, nerede olduklarını bilip bilmediğini soran P. Remzi’ye komşumuz, korkmuş bir şekilde, bir önceki gün (11 Ocak) sabah saatlerinde kimliği belirsiz 3 kişinin anne-babasını zorla götürdüklerini gördüğünü söylüyor.

Bir diğer gün ise yengem ve amcamın köyden normal bir şekilde çıktıklarını, çıkarken de geç dönmeleri halinde kendisinden keçilerine bakmasını istediklerini aktarıyor. Ancak 2 gün sonra, ilk ifade ettiği şekilde 3 kişinin anne-babasını zorla alıkoyduklarını ve bunların ikisinin erkek diğerinin kadın, silahlı örgüt (PKK) üyeleri olduklarını belirtiyor.

Aynı gün (12 Ocak) köy içerisinde kısa mesafede gidilebilecek yerlere bakan ancak herhangi bir ize rastlamayan P. Remzi ve akrabalarımız durumu yetkililere haber veriyorlar. Bu arada, durumu haber alır almaz köye doğru hareket eden abim ve diğer 2 kuzenim köye vardıklarında köyün çevresini aramaya başlıyorlar.

Durumdan haberdar olan yetkililer, olumsuz hava koşulları nedeniyle ilk günler yalnızca havadan arama çalışması başlattıklarını belirtiyorlar.

16 Ocak Perşembe günü Jandarma Özel Harekat timleri ve olay yeri inceleme ekipleri köyde arama ve inceleme yapmak üzere köye geliyorlar.

Kayıp Çiftin Yaşadığı EvAynı gün Şırnak Valiliği, valilik sitesinde durumla ilgili bir basın açıklaması yayımlıyor:

“Şırnak İlimiz Beytüşşebap ilçesi, Kovankaya Köyünde ikamet eden Hurmüz Diril ve Şimuni Diril çiftinin, köylerindeki evlerinden 11 Ocak 2020 tarihinde ayrıldıkları ve bir daha geri dönmedikleri haberinin alınması üzerine, havadan başlatılan arama faaliyetlerine ilave olarak bölgedeki hava şartlarının kısmen uygun hale gelmesiyle birlikte 16 Ocak 2020 tarihinden itibaren bölgeye helikopterle sevk edilen Jandarma Özel Harekat Timleri ile birlikte Olay Yeri İnceleme, İz Takip Köpek Timleri ve sivil vatandaşlarımızın da katılımıyla karadan da arama faaliyetlerine devam edilmektedir.

Kardan dolayı kapalı olan köy yolunun 16 Ocak 2020 günü açılması çalışmalarına tekrar başlanmış olup çığ tehlikesi nedeniyle yol açma çalışmaları yavaş ilerlemektedir.

Kayıp şahısların bulunması maksadıyla arama ve kurtarma faaliyetlerine olumsuz hava şartlarına rağmen kararlılıkla devam edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Şırnak Valiliği

Kaçırılan Çiftin yaşadığı bölgede zorlu kış şartları varYine aynı gün (16 Ocak), olayın araştırılması için soruşturma başlatan savcılık, nedenini anlamadığımız bir şekilde, dosyaya gizlilik kararı getiriyor:

“Diril çiftinin kaybolması nedeniyle Şırnak’ta olan ve bianet’e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Süryani Milletvekili Tuma Çelik, savcılığın dosyaya gizlilik kararı getirdiğini söyledi.”

— Şırnak’ta Kaybolan Süryani Çiftin Dosyasına Gizlilik Kararı

Bu gelişmelerin hemen ertesi günü (17 Ocak), köyde arama-inceleme yapmak için gelen ekipler, öğle saatlerinde köyden ayrılıyorlar. O günden sonra Demirören Haber Ajansı (DHA) Şırnak muhabiri Sekvan KÜDEN tarafından birkaç gün boyunca aramanın devam ettiğine dair haberler yapılıyor.

Şırnak’ta kayıp Süryani çifti arama çalışmaları 8'inci günde — 18.01.2020 14:10 — Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK
https://www.dha.com.tr/yurt/sirnakta-kayip-suryani-cifti-arama-calismalari-8inci-gunde/haber-1749686

Kayıp Süryani çifti arama çalışmaları 9'uncu günde — 19.01.2020 13:00 — Sekvan KÜDEN/ BEYTÜŞŞEBAP(Şırnak)
https://www.dha.com.tr/yurt/kayip-suryani-cifti-arama-calismalari-9uncu-gunde/haber-1749811

Şırnak’ta kayıp Keldani çifti arama çalışmaları 10'uncu günde — 20.01.2020 15:37 — Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK
https://www.dha.com.tr/yurt/sirnakta-kayip-keldani-cifti-arama-calismalari-10uncu-gunde/haber-1750007

Şırnak’ta, kayıp Keldani çifti arama çalışmalarında 11'inci gün — 21.01.2020 13:50 — Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK
https://www.dha.com.tr/yurt/sirnakta-kayip-keldani-cifti-arama-calismalarinda11inci-gun/haber-1750184

Şırnak’ta, kayıp Keldani çifti arama çalışmalarında 13'üncü gün — 23.01.2020 17:41 — Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK
https://www.dha.com.tr/yurt/sirnakta-kayip-keldani-cifti-arama-calismalarinda-13uncu-gun/haber-1750654

Bu haberlerin doğruyu yansıtmadığını, aramanın neredeyse hiç yapılmadığını kişisel twitter hesabımdan birkaç defa belirttikten sonra, 27 Ocak günü DHA, olumsuz hava koşulları nedeniyle ekiplerin geri çekildiğini belirten bir haber geçti.

“Çiftin yakınlarının ihbarıyla bölgeye sevk edilen ve olumsuz hava şartlarına rağmen çalışma yürüten Jandarma Özel Harekat timleri, 17'nci günde karadan aramanın imkansız hale gelmesi üzerine iz takip köpekleri ile geri çağrıldı.”

— Şırnak’ta, kayıp Keldani çifti arama çalışmalarında 17'nci gün

Köydeki Arama ÇalışmalarıDHA’nın yukarıda paylaştığım haberlerinin bazılarında aramaya AFAD’ın da katıldığı belirtiliyor ancak AFAD köye hiç gelmedi. Başka bir yerde arama yaptıysa eğer bunu bilmiyoruz. Konuyla ilgili AFAD tarafından hiçbir açıklama yapılmadı.

Sonrasında, köye ulaşan birkaç akrabamızla birlikte köy çevresini daha detaylı aramaya başladık. Ancak 2 gün sonra, 30 Ocak Perşembe, köyümüzün belli bölümlerinin de içinde olduğu Şırnak’ın birçok bölgesi 15 gün süreyle Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi.

“Bahse konu bölgelere, vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri bakımından girmeleri 15(on beş) gün süreyle yasaklanmıştır.”

Olumsuz hava şartlarından dolayı biz köydekiler için köy ve çevresinde daha detaylı arama yapmak, maalesef oldukça zor ve kısıtlı.

Bugün 36. gün. Koskoca 36 gün geçti ve elle tutulur, somut hiçbir gelişme, açıklama yok. Ne hayatta olduklarını biliyoruz ne de -hayatta iselerse- nerede olduklarını, kim(ler) tarafından kaçırıldıklarını ya da alıkonulduklarını.


Bu 36 gün boyunca kişisel olarak ilgimi çeken birkaç noktaya değinmek istiyorum.

21 Ocak günü, ARTI TV’de konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, amcam ve yengemin bulunması için çağrıda bulunurken dikkat çekici bir ifade kullanıyor:

“…bütün yetkililere buradan çağrımızı yapıyoruz: Oradaki yerel yöneticilere, hatta bazı şüphelerin olmasıyla birlikte işte, PKK’lilerin alıkoyduklarına dair, bunlar da söz konusu. Orada işte, misafir ettiler, aldılar diye. Tabi bu papaz Remzi Diril’in söylemleri de o yöndeydi.”

— Evgil Türker’in değerlendirmesi

PKK tarafından kaçırıldıkları iddialarına değinen Türker, “misafir ettiler” ifadesini kullanıyor. Yengem ve amcamı PKK alıkoyduysa eğer, bu neden “misafir etmek” olsun hiçbir fikrim yok!? PKK’nin misafir etmesi de ne demek?!

Dikkatimi çeken bir diğer konuysa, toplumumuzla ilgili online mecrada yayın yapan İsveç merkezli Assyria TV’deki bir programdan. Kanalın genel yayın yönetmeni Dikran Ego, yengem ve amcamın kaçırılması konusuna özel olarak 27 Ocak’ta bir program yapıyor ve bu programda PKK tarafından alıkonuldukları/kaçırıldıkları iddialarına yanıt aramak için KNK (Kongreya Neteweyi ya Kurdistane, Kürdistan Ulusal Kongresi) Konsey üyesi Numan Ogur’la konuşuyor. Bahsi geçen iddiaları kendisine yönelten Dikran Ego’ya Ogur, konuşmasının bir bölümünde olayla ilgili şunları ifade ediyor:

“…biz bu anlamda PKK gerillalarına da yazılı not ilettik ki bize gelen bilgi şöyle: o bölge 1 aydan fazladır gerillaların bulunmadığına dair.

…coğrafyanın çok engebeli ve zor bir arazi olduğundan dolayı ulaşma sorunu var. Gerilla; emniyet açısından, güvenlik açısından bu son yıllarda teknik kullanmıyor. Yani daha açık söyleyeyim; telefon, telsiz bağlantısı yapılmıyor gerillanın emniyeti açısından. Şimdi merkez karargâhtan bu bölgeye kuryeler yoluyla, insan gücüyle, iradesiyle ulaşmaya çalışsan günlerce zaman alır.”

— Programın tamamı:

Köydeki arama çalışmalarındanBurada Ogur, PKK üyelerinin 1 ay önce bölgeden çekildiğini ifade ediyor. Yani amcam ve yengemin son görüldüğü tarihten 10 gün kadar öncesi. Bu tarihlerin birbirine yakın olması bir parça da olsa şüphe uyandırıyor bende. Kış aylarında, olumsuz hava koşulları nedeniyle “kendi üslerine” çekildiklerini varsaysak bile; daha önce çekilmeleri beklenmez mi diye sorguluyorum şahsen.

Programın devamında Dikran Ego; PKK’nin, Diril çiftinin PKK tarafından kaçırıldıkları iddialarını neden bunca zamandır cevapsız bıraktığını sorması üzerine Ogur, yine benzer bir yanıtla, PKK’nin tüm birimlerine ulaşamadığını söylüyor ve hava koşullarının zorluğundan bahsediyor.

Ogur’un aktardıklarını, yani PKK’nin merkez karargâhlarından kendi birimlerine ulaşamadıklarını doğru kabul etsek bile; konunun ciddiyeti ve önemi açısından PKK’nin böyle bir iddiayı bunca zamandır cevapsız bırakması ve sessizliğini koruması ayrıca şüphe uyandırıyor. PKK halen kendi birimlerine ulaşamadı mı?!

Ogur, sonrasında PKK’den konuyla ilgili bir resmi açıkama yapmaları çağrısında bulunurken de “PKK bir an evvel halkımıza bir açıklama yapsın!” diyor ve sonrasında PKK’nin kaçırmış olma ihtimalinin %1 olduğunu belirtiyor.

“Belki, bu %1 ihtimali de emniyetleri açısından onları bir bölgeye emniyete almış olabilir. Bu çok zayıf bir ihtimal.” — Numan Ogur

PKK tarafından kaçırıldıklarına neredeyse ihtimal vermemekle birlikte; böyle bir şey varsa bile, ilginç bir şekilde bunun PKK’nin “kendi emniyetleri açısından” yapmış olabileceklerini belirtiyor. Buna açıklık getirmesi gerekiyor. Bu ne tür bir emniyettir acaba?! Ya da PKK, emniyetleri için neden 65 ve 71 yaşındaki iki insanı alıkoyar, kaçırır?


Sonuç olarak, görgü tanığı akrabamızın ifadesine/iddiasına karşılık PKK tarafından yapılan hiçbir açıklama bulunmuyor. Ne kabul ediyorlar, ne yalanlıyorlar. Ve bence, bu koca 36 gün böyle bir iddiaya yanıt vermek için oldukça uzun bir süre. Kendilerinden ivedilikle bu konuya açıklık getirmelerini ve iddialar doğru değilse eğer bunu resmi olarak yalanlamalarını bekliyoruz.

Ayrıca, yukarıda da belirtiğim gibi soruşturma gizli yürütülüyor. Bu yüzden resmi makamlardan soruşturmayla ilgili bilgi alamıyoruz. Henüz net olan hiçbir bilgi yok ve günler geçtikçe bu durum normalmiş gibi bir hal almaya başlıyor. İşte bu bizi çok huzursuz ediyor. Bu yüzden, yetkililerden yengem ve amcamın bir an evvel bulunması için daha kararlı bir soruşturma yürütmelerini önemle talep ediyoruz.

#ŞimuniVeHurmüzDirilNerede

Yazar: George Diril ; G
üncelleme Tarihi: 16 Şubat 2020

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım