SÜRYANİ TARİHİ
Süryaniler Kimdir?

Eski Tarih

Süryani Tarihinde Bölünmeler

Sessiz Sedasız

Kültür

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası İçin Çağrı

Avrupalı Süryanilerden Orman Bakanına Çağrı

Süryanilerden Tur İzlo'da Yeni Yatırımlar

Malfono Mor NARSAY ve Kendini Tanımak

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo yani Selam var

Papaz Diril: Cevap Bekleyen Çok Soru Var

Süryani Göçüne An'larla Tanıklık

İsveç'ten Dünyaya Ezilen Halkların Haberleri

hepsi

 
 
/ SÜRYANİ GENCİN KÖYDEN CERN'E UZANAN BAŞARISI

Mardin Fen Lisesi son sınıf öğrencisi olan Markus Acar, CERN tarafından liseli öğrenciler arasında düzenlenen proje yarışmasında finale kalarak büyük bir başarıya imza attı. Dünyanın farklı ülkelerinden 500 proje arasında Çin’den iki ve Şili’den üç öğrenci arkadaşı ile birlikte hazırladığı e-dedektör projesi ile ilk 20’ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN’e gitmek istiyor.

BABASINA TARLADA YARDIMCI OLUYOR

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Eskikale Köyünde ikamet eden Markus Acar, küçüklüğünden beri bilime ve teknolojiye ilgi gösteren bir öğrenci. Dar gelirli bir ailenin mensubu olduğu için kazandığı Fen Lisesine bile köyden şehre yürüyerek gitmek zorunda kalan Acar, okuldan artan kalan zamanı ile çiftçilik ve bahçıvanlık yapan babasına yardım ediyor.

BİLGİSAYARI OLMADAN YARIŞMALARA KATILDI

Ailesinin maddi durumu bir bilgisayar alacak durumda olmadığı için ilk olarak iki yıl önce arkadaşından aldığı ödünç bilgisayarı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Bilim Kampı Proje Yarışmasında Türkiye üçüncüsü olduğunda kendisine hediye edilen bilgisayarla ilk defa bir bilgisayar sahibi olan Acar, “Şartlar ne olursa olsun fırsat ve imkan buldukça aralarında sosyal projelerin de olduğu birçok bilim ve teknoloji tabanlı projelere katılmaya çalıştım. Hepsinden derece aldım. Mesela projeyi oluşturacak bilgisayarım olmadan Lise ikinci sınıfı okurken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Ulusal Bilim Kampı Proje Yarışmasında matematik kategorisi Akıllı Şehir Planlaması üzerine bir arkadaşım ile geliştirdiğimiz proje ile Türkiye üçüncülüğüne layık görüldük. İlk defa o zaman bana hediye edilen bilgisayarla bilgisayar sahibi oldum. Sonraki katıldığım projelere ise Mardin Valiliği tarafından bana hediye edilen bilgisayar ile devam ettim. Ülkem ve dünya için nitelikli insan kaynağına dâhil olabilmem için eğitimim ve kariyerim boyunca elimden geleni yapacağım.”dedi.

BİRİNCİ OLACAĞINA İNANIYOR

CERN tarafından liseli öğrenciler arasında düzenlenen uluslar arası proje yarışmasına organize ettiği uluslar arası bir ekiple katılarak finale kalan Acar, “Dünyanın farklı ülkelerinden 500 proje arasında Çin’den iki ve Şili’den üç öğrenci arkadaşı ile birlikte hazırladığımız e-dedektör projesi ile ilk 20’ye kaldık. Finallerden de birinci olacağımıza inanıyorum. Geçen yıl da bu yarışmaya katılmıştım ama başarılı olamamıştık. Bu yıl Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN’e gitmek istiyorum. Takımımız SIMES Science Academy olarak 6 öğrenci ve bir koçtan oluşmaktadır. Şili’den üç ve Çin’den iki arkadaşla birlikte ben de Türkiye'den olmak üzere bir takım kurdum ve projemizi hazırladım. Aslında böyle uluslararası bir takımı kurmanın ilk adımlarını Çin'den arkadaşım Jimmy ile sosyal medya üzerinden tanıştıktan sonra yaptık. Sonrasında Şili'den Manu arkadaşımızın başarılı ekibi ile birleşerek takımı tamamladık. Projemiz kısaca düşük maliyetli alan etkili transistör tasarımına dayalı Grafen katmanları kullanarak CERN ve DESY gibi parçacık fiziği merkezlerinde kullanılabilecek bir e-dedektör oluşturmak ile ilgili. Finalde birinci olmamız halinde İsviçre’deki CERN tadilatta olduğu için Almanya'da bulunan CERN’e bağlı DESY LAB’da deneyi gerçekleştirmek için eylül ayı gibi oraya gideceğiz.”dedi.

EVRENİN SIRLARINI AYDINLATMAYA YARDIMCI OLMAK İSTİYOR

Hazırladıkları dedektörün gerek boyut, gerekse de maliyet açısından CERN’de şu an kullanılan dedektörlerden çok daha avantajlı olduğunu dikkat çeken Acar, “Evrenin yeniden oluşumunu Big Bang’ı canlandırmak için On binlerce dolar değerinde ve metrelerce büyüklükteki parçacık çarpıştırıcı dedektörler yerine bizim önerimiz yaklaşık 100 dolar değerinde bir dedektörle bunu yapabileceğimiz. Bilgisayar ortamında hazırladığımız ve ilk denemelerimizde başarı sağladığımız projemiz sayesinde evrenin oluşumundaki sırları aydınlatmaya yardımcı olacağımızı düşünüyorum.”dedi.

UZAY ALANINDA SES GETİRECEK BİR ÇALIŞMA YAPIYOR

Son zamanlarda uzay sektöründe ses getirecek bir çalışma üzerine de çalıştığını anlatan Acar, “Evrenify isimli girişimimiz ile ilgilenmekteyim. Evrenify, Avrasya'daki en güçlü ve fonksiyonel roketleri tasarlamak ve inşa etmek hedefiyle yola çıkan bir grup girişimcidir. İlk hedefimiz alçak dünya yörüngesinde sürdürülebilir çalışmalar yürütebilen roket programını tamamlamaktır. Bu hedeflere #milliteknolojihamlesi sloganına destek vererek çıkan Evrenify, uzay teknolojileri alanında maksimum yetkinlikte, dinamik bir mühendis ekibi oluşturmayı da hedefler.”ifadelerini kullandı.

ÇİNCE ÖĞRENİYOR

Süryanice, Arapça, Kürtçe ve İngilizce iyi derecede bilen son dönemde ise Almanca ve Çince’yi öğrenen, müzik alanında bağlama çalan, resim yapan ve spor olarak da tenis oynayan Acar, başarısını düzenli ve belirlediği hedefinin olmasına bağlıyor.

KÜÇÜKLÜĞÜNDEN BERİ UZAYA MERAKLI

Markus Acar’ın babası 44 yaşındaki Acar Acar da oğlu ile gurur duyduğunu belirterek, oğlunun küçüklüğünden beri bilime ve uzaya meraklı olduğunu söyledi.


OĞLU İLE GURUR DUYUYOR

Üç çocuk annesi Roza Acar da kendisi hiç okula gidemediği için oğlunun eğitimine çok önem verdiğini ifade etti. Zor şartlar altında yaşadıklarına dikkat çeken anne Acar, “Köyde kalmamıza rağmen oğlum Fen Lisesini kazanınca ona yakın olmak için Mardin merkeze bağlı bir köye yerleştik. Köye servis gelmediği için oğlum her sabah okula gitmek için 15 dakika yürümek zorunda kalıyordu. Her okula gidip geldiğinde yüreğim ağzımda kalıyordu. Ama çok şükür bu yıl okulu bitiriyor. Kendisi ile gurur duyuyorum. Başarısı ile de Mardin’in de Türkiye’nin de gururu oldu.”dedi.

Kaynak: Mardinlife.com , Güncelleme Tarihi: 1 Haziran 2020

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım