HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ HASRET RÜZGARI TURABDİNE ULAŞTI
Yazar ve akademisyen Hakan Aytekin tarafından yazılan ve 14 yıllık bir iletişim serüvenini anlatan Hasret Rüzgarı kitabı, yazarın kendisi ve sitemizin editörü Şabo Boyacı tarafından  Turabdin bölgesinde dağıtıldı. 6 Ekim 2006 Cuma günü bölgeye birlikte giden ikili, Süryani kişi ve kuruluşlarına kitabı makamlarında takdim ettiler.

İkilinin bölgedeki ilk durağı 1600 yıllık Deyrulzafaran Manastırı oldu. Manastırdaki makamında Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Mor Filüksinos Saliba Özmen’e yazar Hakan Aytekin tarafından kitap takdim edildi. O sırada manastırda konuk olarak bulunan Suriye Halep Metropoliti Hanna İbrahim’e de bir kitap verildi. Ayrıca Süryani Patriği Zekka Ayvaz’a ulaştırılmak üzere bir kitap da Suriye Halep Metropoliti Hanna İbrahim’e teslim edildi. Patriğe verilecek kitaptaki yazarın takdim yazısı Hanna İbrahim tarafından Arapça’ya çevrilerek kaleme alındı. Deyrulzafaran Manastır’ında yaşayan Papaz Gabriel Akkurt’a da bir kitap hediye edildi.

Diyarbakır ve Mardin Metropoliti Saliba Özmen'e Makamında Yazar Tarafından Kitap VerilirkenDeyrulzafaran Manastırı’ndan sonra Nusaybin’e geçen Hakan Aytekin ve Şabo Boyacı, Nusaybin’de bulunan Mor Yakup Kilisesi’ne de bir kitap hediye ettiler. Bu sırada Mor Yakup Kilisesi’nde  bulunan Mardin Horiepiskopusu Gabriel Akyüz ve Deyrulzafaran Manastırı Sekreteri Melfono Yusuf Beğdaş’a da kitapları verildi.

Nusaybin’den sonra Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı’na geçen yazar ve editörümüz burada da Midyat Metropoliti Mor Timetheus Samuel Aktaş ile manastır melfonosu (öğretmen) İsa Garis’e kitabı takdim ettiler. Yazarı, İsa Bakır’ın hasretini çektiği  Harapmişke Köyü’ne götüren şoför Habip Yanık’ın kitabı da ona ulaştırılmak üzere manastıra bırakıldı. Buradan da Midyat’a geçen Hakan Aytekin ve Şabo Boyacı Midyat Süryani Kültür Derneği’ne, kitabın Süryanice’ye çevrilmesinde ve Süryanice düzeltisinde büyük emeği olan Ferit Altınsu’nun babası İbrahim Altınsu’ya, Midyat Habur Gazetesi haber yönetmeni Mehmet Halis İş’e, Midyat Mor Barsowmo Kilisesi melfonosu Ayhan  Gürkan ve Bakısyan Köyü papazı Gabriel Aktaş’ın oğlu Şabo Aktaş’a birer kitap armağan ettiler.

Ömerli İlçesinde Yaşayan Son Süryanilerden Demirci Danyel UstaMidyat’tan sonra Ömerli ilçesine geçen ikili, ilçede yaşayan tek Süryani aile olan ve yönetmenin 2001 yılından hazırladığı “Işık Sesini Arıyor” belgeselinde de yer verdiği demirci ustası Danyel Akdemir’e kitabı verdi. Oldukça duygulu anların yaşandığı buluşmada Danyel Usta bu hassasiyetinden dolayı kitabın yazarı Hakan Aytekin’e teşekkür ederek belgeselde söylediği ünlü sözünü ziyaret anında tekrar söyledi: “Avrupa Mardin’e gelse gitmem oraya.

Ömerli’den sonra Mardin’e dönen ikili geceyi Mardin’de geçirdi. Bu arada Mardin’e yerleşen bir akademisyen olan Ülker Sayın’a da yazar tarafından bir kitap hediye edildi. Pazar günü Mardin’deki Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen Pazar ayinine katılan ikili, ayin sonrası Divanhane’de ayinde hazır bulunanlara kitap  hakkında bilgiler verdiler. Oldukça ilgi toplayan bu tanıtım sırasında,  bu değerli yapıtı hazırlaması dolayısıyla cemaattekiler yazara teşekkür ettiler. Mardin Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Florans Orundaş da kitabını Divanhane’deki bu sohbet sırasında almış oldu.

Kitabı Süryaniceye Çeviren Ferit Altınsu'nun Babas İbrahim Altınsu'ya Kitap Verilirken

Ayinden sonra Mardin’de şehir merkezini gezen ikili Keldani Kilisesi’niziyaret ettiler.Bakımsızlık ve cemaatsizlik yüzünden kapalı olan kilisede  Gabi Sağlamoğlu’den bilgi aldılar.

Turabdin gezisi sırasında üç gün boyunca bölgede onlara eşlik eden araç sürücüsü Şeyhmus Keren ile Mardin’de ikiliyi evinde misafir eden sayın Şabo Çakmak’a da birer kitap hediye edildi.

Gezimiz sırasında “Hasret Rüzgarı”na destek veren, ilgi gösteren kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.



Güncelleme Tarihi:3 Ekim 2006

Haber ve Fotoğraflar: Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım