Barış İçin Sanat Girişimi, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Genç Siviller ve Liberal Düşünce Topluluğu; birçok kişi ve kurumun katkısıyla Hrant Dink’i, ölümünün 3. yılında tüm gün süren bir etkinlikle anıyor.
“Hepimiz II - Barış İçin Hrant İçin” etkinliği 23 Ocak 2010 Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Etkinlik, Ümit Kıvanç’ın 19 Ocak’tan 19 Ocak’a adlı belgeselinin gösteriminin ardından, Liberal Düşünce Topluluğu ve BGST’nin birlikte düzenlediği Derin Devlet Davaları’nda Ne Durumdayız? başlıklı bir panelle başlayacak. Moderatörlüğünü Dr. Bekir Berat Özipek’in yaptığı panele Av. Ergin Cinmen, Av. Erdal Doğan, Av. Orhan Kemal Cengiz, Av. Cihan Aydın konuşmacı olarak katılacak. Panelde Türkiye’deki derin devlet davalarının şu anki durumu, karşılaştığı açmazlar ve sivil toplumun bu davalarla ilgili rolü ele alınacak.
Etkinlikte gün boyu çeşitli atölyeler yapılacak. Ermenice Öğreniyoruz atölyesinde gündelik hayatta kullanılabilecek temel Ermenice sözcük ve cümleler ile Ermenice şarkılar öğrenilecek. Ermeni Dansları atölyesine katılanlar Anadolu Ermeni Halk Dansları’ndan bazılarını öğrenme şansını bulacaklar. Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği (Mezo-Der) ve BGST’nin ortak etkinliği olan Süryani İlahileri Atölyesi’ne katılanlar Yakup Atuğ’dan Süryani ilahileri öğrenecekler. Takuhi Tomasyan ise İrmik Helvası Tarifi atölyesine katılanlara irmik helvası yaptırırken bu helvanın kültürel arkaplanını da anlatacak.
“Hepimiz II - Barış İçin Hrant İçin” etkinliği çerçevesinde Şehbal Şenyurt’un Vatandaşlık Halleri, Ezgi Kaplan’ın İrmik Helvası ve Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın hazırladığı Yaya adlı belgesel enstelasyonu gösterilecek.
Etkinlikler sürerken fuayede kültürel çoğulculuk çerçevesinde yayın yapan yayınevlerinin, Hrant Dink Vakfı ve Agos gazetesinin standları açık olacak. Yine fuayede Diran İncici’nin hazırladığı Ermeni Kiliseleri Minyatür Sergisi gün boyu gezilebilecek.
Etkinlikler çerçevesinde 2 söyleşi yer alıyor. Zakar Mildanoğlu’nun Bir Yüzleşme: Ermeni Mahallelerinden Geriye Ne Kaldı? başlıklı söyleşisinde Kayseri, Antep, İstanbul, Van, İzmir, Adana ve Erivan sokaklarında yer alan yapıların görselleri gösterilecek ve ağırlıklı olarak Kayseri Merkezi, Talas ve Develi sokaklarından bugüne nelerin kaldığı ya da 1909’un yüzüncü yılı olması nedeniyle Adana kalmayanlar üzerine konuşulacak. Ninelerimizin Komşuları söyleşisinde Dr. Zekeriya Başkal’ın Türk-Ermeni ilişkilerinin barışçı yönlerini ortaya koymayı amaçlayan ve Tokat, Amasya, Sivas, Kayseri illerinde yapılan söyleşileri içeren Ninelerimizin Komşuları kitabı üzerine bir söyleşi, bu projenin hazırlığı sırasında yapılan çekimler eşliğinde gerçekleştirilecek.
Etkinlik, Genç Sivillerin Yurttan Kürtçe Sesler Korosu konseri ile devam edecek ve Barış İçin Sanat Girişimi’nin organize ettiği Bajar, Marsis ve Keops müzik gruplarının verecekleri Barış Konseri ile bitecek. Nor Zartonk gün boyu yapılan panel ve söyleşileri internet yayını ile etkinliğe gelemeyenlere ulaştıracak.
HEPİMİZ II - BARIŞ İÇİN HRANT İÇİN
23 Ocak 2010
Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi
13:00 – 13:45 Belgesel Gösterimi: “19 Ocak’tan 19 Ocak’a”
Ümit Kıvanç
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Büyük Salon
14:00 – 16:00 Panel: “Derin Devlet Davalarında Ne Durumdayız?”
Katılımcılar: Av. Ergin Cinmen, Av. Erdal Doğan, Av. Orhan Kemal Cengiz, Av. Cihan Aydın.
Moderatör: Dr. Bekir Berat Özipek
Yer: Garanti Kültür Merkezi – Büyük Salon
14.00-15.00 Ermenice Çocuk Oyunları Saati:
Bir saat boyunca 4-8 yaş grubundaki çocuklarla Ermenice oyunlar oynanacak, Ermeni masallarının hikâyeleri anlatılacak.
16:30 – 17:30 Söyleşi/Belgesel Gösterimi: “Ninelerimizin Komşuları” - Dr. Zekeriya Başkal
Söyleyişi yapan: Dr. Bekir Berat Özipek
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Panel Salonu
16.30-18:00 Sunum:”Türkiye’de 1970 sonrası Ermeni Halk Oyunu Çalışmaları”
Atölye: “Ermeni Dansları”
Minas Oflaz, Hagop Güleç, Mihran Tomasyan
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Dans Salonu
16:30-17:30 Atölye: “Ermenice Öğreniyoruz”
Natali Bağdat
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Atölye Salonu 1
18:00-19:00 Sunum: Bir yüzleşme: Ermeni mahallelerinden geriye ne kaldı?
Zakar Mildanoğlu
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Panel Salonu
18:00-19:00: Atölye: “Süryani İlahileri”
Yakup Atuğ
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Atölye Salonu 1
18:00-19:30: Film Gösterimi: “Vatandaşlık Halleri” - Şehbal Şenyurt
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Atölye Salonu 2
18:00-19:00 18:00-19:00: Atölye: “İrmik Helvası Tarifi”
Takuhi Tomasyan
Yer: Garanti Kültür Merkezi - Mutfak
19:00-19:30 Yurttan Kürtçe Sesler Korosu
Yer: Garanti Kültür Merkezi Atölye Salonu 3
20:00-22:00 Barış Konseri
Açılış: Çıplak Ayaklar Kumpanyası “Uğultu” Müzik: Saltuk
Mezopotamya Kültür Merkezi Dansçıları, Demirci Kawa Destanı, Esaret Bölümü
Bajar, Keops, Marsis
Yer: Garanti Kültür Merkezi – Büyük Salon
Gün boyu etkinlikler:
Fuaye Video Gösterimleri:
- Ezgi Kaplan –İrmik Helvası
- Çıplak Ayaklar Kumpanyası –YAYA - belgesel enstalasyonu
Türkiye: Yaya’nın gözünden ve bir piknik resminin içinden
Kitap sergisi: BGST Yayınları, Birzamanlar Yayınları, Liberte Yayınları, Perî Yayınları, Belge Yayınları, Heyamola Yayınları, Uluslararası Hrant Dink Vakfı, Aras Yayıncılık, Evrensel Yayınları
Ermeni Kiliseleri Minyatür Sergisi - Diran İncici
Kaynak: Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2010