HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİ İŞ ADAMLARI MARDİN'DE
İnanç turizminde son dönemde adından sıkça söz ettiren Mardin'e, Avrupa'daki Süryani işadamları yatırım için geliyor.

Türkiye genelinde oluşturulan kalkınma ajansları yatırımcı çekmek için farklı yöntemler izliyor. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan Dicle Kalkınma Ajansı, rotayı Süryani işadamlarına çevirdi. Avrupa'daki zengin Süryani işadamlarını özellikle Mardin'e yatırım yapmaları için ikna etti. İsveç'ten gelen 25 işadamı Mardin'de 4 gün boyunca yatırım fırsatlarını inceleyecek.

İnanç turizminde son dönemde adından sıkça söz ettiren Mardin'de yatırım seferberliği de başladı. Şehrin dini potansiyelini fırsata çevirmek için başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinden oluşan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) rotayı Süryani işadamlarına çevirdi. Avrupa'nın önde gelen Süryani işadamları baba ve dedelerinin geçmişte yaşadığı topraklara davet edilirken Belçika, Hollanda, Almanya ve İsveç'te yapılan görüşmelerin ardından ilk heyet yola çıktı. İsveç'ten gelecek 25 işadamı bölgeye yönelik yatırım fırsatlarını yerinde görüp, incelemelerde bulunacak.

Mardin'e gelen ve şehirde dört gün kalacak olan işadamları, yatırım kararı için ön görüşme ve incelemelerde bulunacak. Avrupa'ya çeşitli sebeplerle bölgeden birçok Süryani vatandaşının göç ettiğini aktaran yetkililer bölgedeki huzur ve güven ortamının sağlanmasının ardından geri dönüşün başladığını söyledi. Mardin'de şimdiye kadar varlığını devam ettiren manastırlardan biri olan Deyr-ul Zafaran şehir merkezine çok yakın bir mesafede bulunuyor. Bir dağ yamacına kurulan Deyr-ul Zafaran Manastırı, Süryani Kadim Cemaati'nin dini merkezi konumunda. Türkiye genelinde oluşturulan kalkınma ajansları, yatırımcı çekmek için farklı yöntemler izliyor. Bu kapsamda öncelikli olarak yatırım ofisleri aracılığı ile işadamları ikna edilecek. Kalkınma ajansları hakkında değerlendirmede bulunan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2010 yılı içerisinde Bölgesel Gelişme Komitesi'nin oluşturulacağını bildirdi. 2008-2010 dönemi için ajansların 3 yıllık toplam bütçe büyüklüğünün 870 milyon lirayı bulduğunu aktaran Yılmaz, bunun yaklaşık 661 milyon lirasının merkezi bütçeden, 209 milyon lirasının da yerel paylardan oluştuğunu belirtti.

Kalkınma ajanslarında gelinen nokta ve hedeflere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, model üzerinde uzun süre çalışma yürütüldüğünü ve dünyadaki örneklerin incelenerek, Türkiye'ye özgü bir model oluşturulduğunu kaydetti. 81 ile yaygın toplam 26 ajansın hukuki kuruluş sürecinin tamamlandığını kaydetti. Yılmaz, Ankara Kalkınma Ajansı hariç 25 kalkınma ajansının genel sekreterlerinin atandığını bildirdi. Ajanslarda bugün itibarıyla 538 personel istihdam ediliyor. Toplam sayının 900'ü aşması bekleniyor. Ülke genelinde bölgesel kalkınmanın temelini atacak yerli ve yabancı yatırımcıları ikna etmek için uğraş verecek kalkınma ajanslarında kurumsal ve şahsi performans kriterleri göz önünde bulundurulacak. Bakan Yılmaz, istihdam edilenlerin sözleşmeli personel olduğunu belirterek performansa dayalı çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak: Haberciniz, Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2010

 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım