mara

             
 
KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
/ SÜRYANİ ATASÖZLERİ, YÖRESEL SÖZLER
Siz değerli okurlarımıza Almanya'da Süryani Atasözleri-Yöresel Sözler başlığı adı altında yayımlanan yeni bir kitabla ilgili bir takım bilgiler vermeye çalışacağız. Bu kitap Süryani atalarının üretmiş oldukları sözleri içermektedir.

Asırlardan beri Süryani milletinin arasında kullanılarak dilden dile, nesilden nesile aktarılan bu sözler, günümüze kadar gelmiş bulunmaktadırlar. Her neslin Dünya'ya gelişiyle farklı düşünceler ortaya çıkmış ve her nesil yaşamış olduğu acı tatlı olayları, kısa, fakat geniş kapsamlı bir anlam taşımasına önem vererek dile getirmeye çalışmıştır. Her sözcük iyi veya kötü bir olayı derin bir sırla ifade etmektedir. Bu sözcüklerdeki gizliliği detaylı bir şekilde anlayabilmek için, güncel hayatta vuku bulan olaylarla karşılaştırma gereksinimi ortaya çıkmaktadır.

Büyük anlam taşıyan Süryani atalarının bu sözlerinin kaybolmaması, daha nice asırlar yaşatabilmek amacıyla gelecek kuşaklara bir hayat tecrübesi anahtarı olarak kullanmaları, yazarın arzu ettiği ve gerçekleşmesini istediği en güzel düşüncelerinden biridir. Bu gereksinimlerin etkisiyle yazar, Süryani atalarının bu güzel sözlerini derleyip bir kitap haline getirmeğe karar vermiştir. Her ne kadar modernleşmiş ve ekonomi ile genişlemiş bir çağa vardıysak da, Süryani atalarının Süryani toplumuna yaptıkları fedakârlıklara ve bıraktıkları hem dini, hem de kültürel olayların seviyesine ulaşılamamış durumdadır.

Bu güzel sözlerden etkilenerek, bugünün diyasporasında yaşayan Süryani gençlerine yararlı olması ve bu örneklerden bir birikim edinmeleri yazarın en ideâl düşüncesidir. Yazar; Süryani atalarının yaşamış olduğu acı ve tatlı anıları, duyguları mazide kalmış bomboş yıllar gibi hissetme duygusuyla değil, ancak gelecekteki nesillere böyle bir anıyı bırakırken, geriye dönüp atalarımızın geçmişini hatırlayan nostaljik bir akımın, kayıplara karışmış olduğu sanılan olayları geriye bakıp görme duygusuyla yaşamakta olduğunu belirtmektedir. Yazar ayrıca bu yöresel sözlerin kaybolmasına izin vermeyen biri olarak bu savaşı kazanma hevesinde olduğunu belirtmektedir.

Süryani Atasözleri Kitabının Arka KapağıYazar, kitabın önsözün de kendi halkından işitip kaleme aldığı bu eğitici, öğretici ve ibret verici vecizeleri, Süryani halkım ve tüm milletlere bir kitapçık halinde sunmakla da onur duyduğunu belirtiyor. Yazınsal bir alıntının eseri olmayan bu sözlerin, duysal araştırmalarınım eseri olduğunu ve bundan ötürü sözlerin çoğu da yazarın kendisine aittir. Yazar önsöz de; çocukluğunda ve gençliğinde yaşamış olduğu her günün, hayatında önemli bir rol oynadığı söylemiyor. Zaten bu duygulu sözleri yazdığı zaman bile geçmişinin değil, yalnız geleceğinin daha önemli olduğuna kanaât getirdiğini ilave ediyor.

Kitabın yazarı Ercan Akçay, kitabın hazırlanmasında ona bu büyük gayreti, zekayı ve güzel düşünceyi veren Allah'a şükrediyor, Yöresel Sözler kitabında ona değerli zamanını ayıran ve yazıların düzeltilmesinde yardımlarını eksik etmeyen sayın Emanuel Bakırcı ve Şabo Hanna'ya teşekkürlerini kitabın önsözünde sunuyor.

Yöresel Sözler yapıtının tüm okuyuculara ve tüm insanlara faydalı olmalarını diliyoruz.


Ercan Akçay. Süryani Atasözleri - Yöresel Sözler. Yayın evi: Aram Yayınevi - Aram Verlag Almanya 2005, Fiatı: 5,00 EURO

Sipariş Adresi: info@aram-verlag.com ISBN: 3-9810485-0-4


Güncelleme Tarihi : 21 Ağustos 2005

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım