KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
/ 'İNANÇLARIYLA YAŞAYAN ANADOLU'
Modern ulus-devletlerinde görülen, farklılığa rağmen bir arada yaşama iradesine sahip olmaktır. Farklılığa açık olan toplumlar, bir süre sonra ulusal birliklerini, tam da o kimilerinin korktuğu farklılığın üstünde inşa ederler.

Ödüllü fotoğraf sanatçısı ve doktor S. Haluk Uygur da ‘’İnançlarıyla Yaşayan Anadolu’’ isimli yedi yıllık fotoğraf çalışmasında bu kavramın inanç boyutuna dikkat çekmiş. Uygur ; demokrasi tarifinde “Çoğunluğun isteğinin yapılmasının yanında, az sayıda olanların da kendilerini ifade edebilmeleri” de olduğu düşünüldüğünde, gruplardan oluşan toplumu tek bir parça halinde tutmanın yolunun “Farklılıkların barındırılması”ndan geçtiğini vurguluyor. Gelenek- göreneklerle eklemlenmiş bu aidiyet sistemini gözlemleyen sanatçı objektifiyle ‘’an’’ları yarınlara taşımaya çalışıyor.

Fotoğrafta zamanı , en iyi belgesel fotoğrafta görebiliyoruz. Fotoğraf, tarihe bırakılan bir belge olduğuna göre bir süre sonra belki göremeyeceğimiz veya insanlığın yaşamından silinecek olan değerlere tanıklık eder. Çalışmanın geneline bakıldığında yüzyıllardır varolan inançların halen varlığını sürdürdüğünü görürüz. Fotoğraflar, bu topraklarda yüzyıllardır değişik etnik köken ve kültürlerin zamanın süzgecinden geçip bugünlere kadar geldiğini gösterir. Her bir fotoğraf zamanın tüm olumsuz yitimlerine (savaş, doğal afetler, var olan kültürlere karşı amansız yokediş çabaları vs.) karşı o inancın geçmişten bugüne kadar olan bir yansımasıdır.

Çekilen Fotoğrafların BazılarıObjektife yansıyan bir fotoğrafta, kadının yüzündeki derin çizgiler ve bakışlar bize yaşamdaki uzantıyı ve inancı anlatır. Yüzünü sürdüğü dilek taşı, yüzyılların tarihsel mirasıdır. Yine bakıldığında belki de bir süre sonra bunların bir kısmının yok olacağını böylece fotoğrafın bize zamanda varolmanın ve zamanda yok olmanın tarihe bırakılacak en önemli belgeler olduğunu gösterir.

Sözkonusu çalışması-nı Art Studio Yayın-evi 'nde 60 sayfalık kuşe basımlı kitapta toparlayan sanatçının fotoğraflarından bir seçkiyi sizlere sunarken yeni yılda barış güvercinlerinin her zamankinden daha fazla uçurulmasını temenni ediyoruz.

Tüm okuyucularımıza mutlu yıllar,esenlikler dileriz.

 

 

Not: Aşağıdaki linkte sanatçının Aralık 2008 itibariyle paylaştığı ‘’Eller Beynin Dilidir’’ fotoğraf sergisine de göz atabilirsiniz :

http://www.fotoritim.com/yazi/haluk-uygur--eller-beynin-dilidir

 

Kitap Kapak Yazısı :

 

Çoğunluğun Müslüman olduğu ülkemizde, Müslüman olmayanların da bulunduğu veya Müslümanlık içerisinde bazı farklılıkların yaşandığı dikkate değer bir gerçek

 

Demokrasinin tarifinin “Çoğunluğun isteğinin yapılmasının yanında, az sayıda olanların da kendilerini ifade edebilmeleri” olduğunu düşünürsek, guruplardan oluşan toplumu tek bir parça halinde tutmanın yolunun “Farklılıkların barındırılması”ndan geçtiği açıktır. “İnançlarıyla Yaşayan Anadolu” isimli çalışmamda demokrasimizi fotoğraflarla yorumlamaya çalıştım. Farklı dinlerdeki insanlarımızın diğer dinlerin ibadetlerine de zaman zaman katıldıklarını gördüm. Yedi yıllık bir süreç içinde ülkemizin ibadet alanındaki özgürlüklerini irdeledim.

 

Ve laikliğin ülkemizin birliği üzerindeki inkâr edilemez rolüne şahit oldum.

 

Fotoğraflar işte burada…

 

Tüm karar sizlere ait olsun.

 

S. Haluk UYGUR 

Güncelleme : 31 Aralık 2008

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım